We schreven er al eerder over: de studenten aan de TU Eindhoven die werken aan een auto die rijdt op mierenzuur. Die auto is volgend jaar pas af, maar ondertussen krijgen ze er nog een opdracht bij.
'Team FAST', zo heet de groep studenten die in januari een schaalmodel presenteerde van een auto op mierenzuur. Het gaat eigenlijk om een auto die rijdt op waterstof, maar waar je alleen maar mierenzuur in hoeft te stoppen. Het vloeibare mierenzuur wordt namelijk in een tank in de auto opgeslagen en pas bij 90 graden omgezet in waterstof.
Bus op mierenzuur
De Nederlandse busfabrikant VDL heeft nu aangekondigd samen met de groep studenten te werken aan de eerste stadsbus ter wereld die mierenzuur gebruikt als energiedrager. Deze bus moet al in de loop van dit jaar worden gepresenteerd. De VDL Citea Electric van 12 meter kan makkelijk worden omgebouwd om te rijden op mierenzuur, zo is de verwachting.
In een gewone waterstofauto of -bus wordt waterstof onder een hele hoge druk - 700 bar - in een auto gestopt, dat kost heel veel energie en is ook gevaarlijk. Maar met mierenzuur is dat niet nodig. Mierenzuur zou je gewoon kunnen tanken, net zoals je nu benzine in je auto stopt.