Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 augustus 2017

Te huur: studio mét keuken waar je níet mag koken

Een Amsterdams makelaarskantoor verhuurt een eenkamerappartement van 35 vierkante meter voor 1100 euro. Niets bijzonders op het eerste gezicht, totdat je de voorwaarden leest: je mag er níet koken en maximaal met twee personen tegelijkertijd zijn.

Het staat er echt: een appartement in de Amsterdamse grachtengordel met een eigen badkamer en een eigen keuken. Die keuken is zelfs volledig uitgerust, alleen een kookplaat ontbreekt. Tot zover niks aan de hand, totdat je verder leest: "Koken is uitdrukkelijk verboden in dit appartement." Schrale troost: er is wel een magnetron en een waterkoker.

De reden blijft vaag; in de advertentie op de site huurwoningen.nl staat dat het is 'vanwege regels'. Wat voor regels dat zijn, staat er niet bij. Het hoofd klantenservice van het bedrijf weet het ook niet en verwijst naar de verhurende makelaar.

'Vaag' dat er niet gekookt mag worden

Zij vindt het wel 'vaag' dat er niet gekookt mag worden en zegt tegen RTL Z dat ze nog wel 'even contact gaat opnemen met de makelaar'. De site is slechts een platform zegt ze, de makelaars en andere verhuurders zijn zelf verantwoordelijk voor wat er in de advertenties staat.

De verhurende makelaar, het in Amsterdam gevestigde Stone Capital, zegt dat er niet gekookt mag worden in het appartement vanwege Amsterdamse regelgeving. Welke dat precies zijn, wist de woordvoerster niet.  

De gemeente Amsterdam reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Studio appartement

Overigens is het kookverbod niet het enige dat potentiële huurders misschien afschrikt: hoewel er staat dat het appartement twee kamers heeft waarvan één slaapkamer, blijkt uit de foto's op de site dat de woonkamer, de slaapkamer en de keuken één ruimte vormen. Kamer nummer twee is vermoedelijk de badkamer. 

Stone Capital is overigens een dochterbedrijf van Cerebro BV. Dit is het bedrijf is in handen van Adriaan Iziycky, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Hij werd in 2015 door de Volkskrant ontmaskerd als iemand die namens vastgoedeigenaren gemeentelijke regels voor brandveiligheid en verhuur overtrad bij de verhuur van panden als vakantiehuisjes op sites als Airbnb. Na wat zoekwerk blijkt dat ook dit huis te boeken is via booking.com

De huurvoorwaarden zijn niet het enige voorbeeld dat de Amsterdamse huizenmarkt overspannen is. Zo werd onlangs een 'appartement' van 14,83 vierkante meter aan de Prinsengracht verkocht voor 150.000 euro. 

Topnieuws