We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 december 2011 10:22

Sterkste krimp industrie eurozone in 2 jaar

De industriële sector in de eurozone is in november het sterkst gekrompen sinds juli 2009.

Fabrieksorders ontslagen

Fabrieksarbeiders werden ontslagen als gevolg van de verspreiding van de schuldencrisis van de landen aan de rand van de muntunie naar de sterke kernlanden. Dat bleek donderdag uit onderzoek van het Britse marktonderzoeker Markit.

Van 47,1 naar 46,4

De inkoopmanagersindex (PMI) van Markit daalde van 47,1 in oktober tot 46,4 in november. De deelindex voor de werkgelegenheid in de sector daalde van 50,5 in oktober naar 49,9 in november. Een stand onder 50 duidt op krimp, een stand daarboven op groei.

Al 4e daling op rij

De PMI is nu 4 maanden op rij gedaald, maar volgens Markit was november de eerste maand waarin de industriële productie in alle eurolanden daalde. ,,Dat bevestigt het beeld van de overslag van de crisis", aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit.

Duitsland en Frankrijk

Kort voor het PMI-rapport over de eurozone bracht Markit aparte PMI-rapporten over Duitsland en Frankrijk naar buiten. De industrieën in de grootste economie van Europa en in de nummer 2 lieten ook de sterkste krimp sinds medio 2009 zien.

/components/financien/rtlz/nieuws/2011/1501-10-2011article
Topnieuws