Ga naar de inhoud
Blue Tulip Awards

Blue Tulip Awards 2020: Dit zijn de winnaars!

De winnaars van de Blue Tulip Awards zijn bekend. RTL Z reikte in een speciale online uitzending de prijzen uit voor de beste innovaties van dit jaar. Met de prijs ligt voor deze jonge ondernemers de weg open naar (nog meer) succes.

Binnen de acht thema's voeding, veiligheid, gezondheid, educatie, klimaat, leven& werken, mobiliteit en finance maakten Roland Koopman en Frederique Dormaar de winnaars bekend in een speciale online uitzending. 

Kijk hier de hele uitzending terug.

Gezondheid: Mondkapjes reinigen met licht

In de eerste categorie van de avond, gaat UV Smart er met de felbegeerde titel vandoor. Zij ontwikkelen een nieuwe toepassing om de reinigende werking van UV-straling te gebruiken bij het schoonmaken van medische apparatuur en materialen. 

De technologie kan onder andere toegepast bij het reinigen van mondkapjes en is daarmee actueler dan ooit. Daarnaast was het voor de jury belangrijk dat deze toepassing zowel voor de zorgverleners als voor de patiënten zelf vooruitgang biedt, aldus Heyning. 

Klimaat: Een tweede leven voor kunststof

De meeste mensen kennen polystyreen als verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld om maaltijden warm te houden, of veilig breekbare spullen in te vervoeren. Daarnaast wordt het materiaal veel gebruikt in de bouw als isolatiemateriaal. 

PolyStyreneLoop heeft een technologie ontwikkeld waarmee polystyreen slim wordt gerecycled. Op die manier wordt er minder weggegooid omdat de stof een tweede leven krijgt.

Volgens de jury sprong het bedrijf eruit omdat de toepassing circulair is, snel een positieve impact kan hebben op het klimaat en er mogelijkheden zijn om op te schalen.

Educatie: Zelf leren met meer aandacht

De winnende innovatie binnen het thema educatie wordt het digitale leerplatform Faqta. Dit slimme platform analyseert het gedrag van kinderen en levert vervolgens materiaal aan dat past bij de leervragen van het specifieke kind.

Zo krijgen leerlingen op maat gemaakte content waarmee ze verder kunnen op hun eigen niveau. Dit geeft leerkrachten ook meer ruimte om leerlingen individueel te coachen in plaats van alle stof telkens met de hele klas te moeten behandelen.  

Finance: Digitale identificatie kan ook veilig

De beste innovatie op het gebied van finance is TrustStamp. Zij ontwikkelen digitale identificatie mogelijkheden die veiliger zijn dan ooit.

Dankzij een speciaal ontwikkelde technologie zijn deze zogenoemde 'tokenized identities' beschermd tegen datalekken. En door het gebruik van biometrische data zijn ze veel minder fraudegevoelig. 

Zo wordt niet alleen het online financiële verkeer veiliger, maar de toepassing is uiteindelijk veel breder inzetbaar. Het was vooral daarom dat de jury zo onder de indruk was van TrustStamp.

 

Leven & werken: Ramen tegen geluidsvervuiling 

Het is misschien wel de meest gevarieerde categorie die er tussen zit. Van slimme thuiswerk oplossingen tot manieren om de bouw te verduurzamen waren genomineerd. 

Uiteindelijk is het DeNoize die deze Blue Tulip Award wint. Deze start-up richt zich op geluidsvervuiling. Ze ontwikkelden een noise-canceling technolgie in ramen. Op die manier moet in woningen, maar ook kantoorgebouwen, de overlast van geluiden van buiten sterk afnemen. En zo creëren ze een leef- en werksituatie die niet alleen prettiger maar vooral ook gezonder is. 

 

 

Mobiliteit: Een vliegende superheld 

Avy is een soort kruising tussen een vliegtuig en een drone. De compacte vliegmachine moet ingezet worden ter ondersteuning van bijvoorbeeld hulpdiensten. Met het vliegtuig kunnen bijvoorbeeld medicatie, bloedmonsters en ander medisch materiaal snel en zuinig vervoerd worden.  

De mogelijke maatschappelijke impact van Avy is volgens de jury groot. Maar ook hun technologie is baanbrekend. Avy kan bijvoorbeeld verder en sneller vliegen dan een drone, maar is wel net zo compact.

Voeding: Vliegend vliegen vangen 

Ook in de categorie voeding is het een vlieger die wint. Hier gaat het om de speciale en slimme drone van PATS. Deze drone kan namelijk insecten vangen. Zo hopen ze chemische bestrijdingsmiddelen uit te bannen. 

Dankzij machine learning herkennen de drones zelf de insecten en vangen en doden deze vervolgens zonder dat er gif aan te pas komt. Extra uitzonderlijk is dat deze drone onderscheid kan maken tussen goede en schadelijke insecten. 

Veiligheid: Met verhalen criminaliteit te lijf 

De laatste winnaar van de avond is Pandora Intelligence. Zij vertalen, volledig geautomatiseerd, politierapporten en andere data over criminaliteit naar verhalen. Door dergelijke gegevens verhalend te maken, kunnen deze beter met elkaar vergeleken worden.

Op die manier kunnen we niet alleen leren van ons verleden maar ook anticiperen op mogelijke toekomstscenario's. Dat klink een beetje als misschien als een science-fictionfilm, maar ook maatschappelijk zijn er steeds meer ontwikkelingen waardoor we ons beter kunnen voorbereiden op wat komt.