Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

29 mei 2009 16:06

Schikking Shell in reservezaak bindend

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de schikking die olieconcern Shell trof met aandeelhouders bindend verklaard.

Reserveschandaal

Shell betaalde in totaal ruim 352 miljoen dollar aan aandeelhouders die werden gedupeerd door het reserveschandaal dat in 2004 naar buiten kwam. Beleggers in de Verenigde Staten zijn niet in de schikking inbegrepen.

Belangen

Meer dan vijftig Europese institutionele beleggers, waaronder de pensioenfondsen ABP en PGGM en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), gingen in april 2007 akkoord met de schikking. De VEB vertegenwoordigde de belangen van particuliere Nederlandse aandeelhouders. Het gaat om beleggers buiten de VS die tussen 8 april 1999 en 18 maart 2004 aandelen Shell bezaten.

Afwaardering

Begin 2004 kwam aan het licht dat Shell de bewezen olie- en gasreserves volgens de regels van de Amerikaanse beursautoriteit SEC te hoog in de boeken had staan. De bewezen reserves werden destijds met 3,9 miljard vaten ofwel met 20 procent afgewaardeerd.

Zijspoor

Nadien volgden nog eens twee kleinere neerwaartse bijstellingen. De koers van het aandeel Shell dook omlaag na het nieuws. De kwestie leidde daarnaast tot het ontslag van de bestuurders Philip Watts en Walter van de Vijver. Twee andere directieleden, onder wie financieel directeur Judy Boynton, werden op een zijspoor gezet.

Topnieuws