Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

17 december 2013 09:29

'Mensenrechten stiefkind financiële wereld'

'Mensenrechten stiefkind financiële wereld'

Grote Nederlandse financiële instellingen hebben in hun beleid rond investeringen in delfstofwinnende bedrijven te weinig oog voor het voorkomen van mensenrechtenschendingen. Dat concludeert de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en de Dierenbescherming, in een dinsdag verschenen onderzoek.

Volgens de organisaties zijn veel mijnbouwbedrijven en olie- en gasproducenten betrokken bij ernstige schendingen van de mensenrechten van de lokale bevolking, waaronder schendingen van het recht op informatie en het recht op gezondheid. Banken en verzekeraars investeren miljarden in deze bedrijven.

De Bankwijzer maakte onderscheid in bankinvesteringen, verzekeringsbeleggingen en vermogensbeheer. ABN Amro scoort volgens de Bankwijzer ,,zeer slecht'' op het gebied van vermogensbeheer. ING krijgt hier ,,ruim onvoldoende''. Rabobank krijgt op het vlak van bankinvesteringen een 3. ABN en ING scoren bij deze investeringstak beter met respectievelijk een 6 en een 7.

Topnieuws