Business

Zorgen over Chinese economie nemen toe

12 augustus 2015 15:20 Aangepast: 13 augustus 2015 17:46

Zorgen over een verdere afkoeling van de Chinese economie zonden woensdag opnieuw een schokgolf door de internationale financiële markten. De verdere daling van de Chinese munt en tegenvallende cijfers over de Chinese industrie voedden de gedachten dat er mogelijk abrupter een einde komt aan het Chinese groeiwonder dan eerder werd gedacht.

De Chinese centrale bank maakte dinsdag bekend dat de waarde van de yuan voortaan meer wordt afgestemd op ontwikkelingen in de markt. De koers van de yuan zakte vervolgens dinsdag en woensdag in het hoogste tempo van de afgelopen twintig jaar. Die sterke duikeling zorgde woensdag voor de tweede achtereenvolgende dag voor forse verliezen op aandelenbeurzen in Azië en Europa, terwijl ook Wall Street woensdagmiddag weer afstevende op een negatieve opening.

In de markten wordt de devaluatie van de yuan gezien als een nieuw teken dat de Chinese economie danig is verzwakt. De afkoeling van 's werelds op een na grootste economie blijkt uit de afgelopen tijd al uit de officiële cijfers. Die wezen afgelopen week bijvoorbeeld op een sterke krimp van de Chinese export en op een verdere afvlakking van de industriële groei in juli.

Laagste peil

De economische groei viel vorig jaar al terug tot het laagste peil in jaren en zwakt volgens de prognoses van zowel de Chinese overheid als internationale instellingen dit jaar verder af. Volgens veel economen is de werkelijke groei in China echter nog lager dan de cijfers van de overheid doen voorkomen. Waar de Chinese statistieken nog wijzen op een economische groei van ruim 7 procent, zou een groeitempo van circa 4 procent dichter bij de waarheid liggen.

Een harde landing van de Chinese economie kan grote gevolgen hebben voor de hele internationale economie. Die werd de afgelopen jaren juist vooruitgeholpen door de sterke vooruitgang in groeitijgers zoals China, India, Brazilië en Rusland. Die laatste twee landen zijn de afgelopen tijd al in een recessie verzeild.

De Chinese centrale bank gaf woensdag aan dat er geen reden is om uit te gaan van een verder verzwakking van de yuan. Economen betwijfelen dat echter, aangezien juist een goedkopere munt de Chinese export een duw in de rug kan geven. De yuan kan daardoor een belangrijk wapen worden in een wedloop tussen China en zijn buurlanden om een groter marktaandeel in de internationale handel.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore