Business

'Groei transport en logistiek zet door'

04 augustus 2015 07:09 Aangepast: 05 augustus 2015 13:36

De sector transport- en logistiek kan de positieve koers in de tweede helft van het jaar vasthouden. De groei in volume zwelt na een plus van 2 procent in 2014 verder aan tot 2,7 procent, vooral dankzij het aantrekkende economisch herstel. Dit meldt het economisch bureau van ING in een dinsdag verschenen rapport.

Sinds het transport over de weg vorig jaar al profiteerde van een opleving in de bouw en de detailhandel, wordt het herstel nu breed gedragen. Al is het internationale beeld in beweging, zegt ING.

Waar de binnenlandse markt duidelijk in de hele breedte aantrekt, stijgen de internationale vrachtvolumes dit jaar vooral door de export van olie- en chemische producten, machines, apparaten en voertuigen en minder door andere producten. ,,Dit levert van bedrijf tot bedrijf verschillen in de groei op. Ook is de beweeglijkheid van de markt groter dan voor de economische crisis. De sector kan rekenen op verdere groei, maar het tempo zal sterker variëren.''

Logistieke dienstverlening

De logistieke dienstverlening keert volgens het rapport in 2015 na drie jaar terug als sterkste groeier van de sector. Het volume van vervoersondersteunende diensten neemt dit jaar naar verwachting toe met 3,5 procent en de omzet nog iets meer. ,,Nadat de economische crisis in 2012 en 2013 ook vat kreeg op de logistiek, herstelt deze deelmarkt zich stevig. Veel Nederlandse bedrijven uit het voormalige wegtransport hebben zich overigens (deels) omgevormd tot logistiek dienstverlener.''

In andere delen van de transport- en logistieksector blijven omzetten onder druk staan door lagere tarieven. Zo ziet de binnenvaart het vrachtvolume dit jaar groeien, maar zal de omzetgroei naar verwachting toch licht teruglopen door lage tarieven. Ook in de zeevaart en de luchtvaart duurt de prijsdruk voort.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore