Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 juli 2017 14:10

RDW vermoedt gesjoemel bij Suzuki en Jeep, schakelt justitie in

In de Suzuki Vitara en Jeep Grand Cherokee is software geïnstalleerd die mogelijk als doel had om de werkelijke uitstoot van stikstof tijdens testen lager te laten lijken. Toezichthouder RDW schakelt daarom het Openbaar Ministerie in.

De overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de goedkeuring van auto's op de Nederlandse wegen, vermoedt kortom dat er sjoemelsoftware is geïnstalleerd in de twee auto's. 

Bij Suzuki kwam de RDW erachter dat als er langer werd getest dan gebruikelijk, de uitstoot toenam. Dat is volgens de RDW een teken dat de software niet bedoeld is om de motor te beschermen, maar alleen om tijdens een bepaalde periode de uitstoot te beperken. 

'Software niet om motor te beschermen'

Dit soort software mag alleen als fabrikanten kunnen bewijzen dat het bedoeld is om de motor te beschermen, maar bij Jeep en Suzuki is dat volgens de RDW niet het geval. De dienst heeft het Openbaar Ministerie geïnformeerd en zal de resultaten van de tests nog aan het OM geven. 

Suzuki heeft inmiddels een update van de software die momenteel in alle auto's wordt geïnstalleerd. De Jeep wordt inmiddels niet meer gemaakt. Voor bestaande modellen is er een update gemaakt, maar die moet nog wel goedgekeurd worden door de RDW. 

De Amerikaanse toezichthouder EPA had de Jeep Grand Cherokee al in het vizier. In de Verenigde Staten zijn zo'n 104.000 voertuigen als verdacht aangemerkt door de Environmental Protection Agency. Behalve de Grand Cherokee zou ook in de Dodge Ram 1500's software zijn geïnstalleerd om uitstoottesten mee te manipuleren. 

Test na dieselschandaal Volkswagen

De RDW deed extra onderzoek naar 16 auto's die bij een eerdere test een te hoge uitstoot gaven zonder dat daar een goede verklaring voor was. De toezichthouder deed dat onderzoek naar dertig diesels in de nasleep van het sjoemelschandaal bij Volkswagen.

Dat onderzoek, waar de modellen van acht fabrikanten onder het vergrootglas kwamen te liggen, gaf aanleiding tot het onderzoek dat nu dus leidt tot nog een onderzoek van de RDW naar de twee modellen. In de andere veertien modellen die extra werden onderzocht, is de geïnstalleerde software volgens de RDW inderdaad geoorloofd om de motor te beschermen. 

Topnieuws