Ga naar de inhoud
Huizen in binnen- en buitenland

Ministersploeg komt om in vastgoed: meer dan de helft heeft extra huizen

De bordesfoto van Rutte-IV. Beeld © ANP

Leden van de nieuwe ministerploeg hoeven niet snel te vrezen dat ze dakloos worden. Zeker 11 van de 20 ministers bezitten naast hun woonhuis ook nog een of meer andere panden.

Dat blijkt uit een openbaarmaking van de (zakelijke) belangen van de nieuwe ministers.

Vakantiehuizen

Vooral vakantiehuizen blijken populair bij de bewindslieden. Zo heeft de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeṣilgöz-Zegerius, een vakantiehuisje ergens in Nederland, net als de kersverse minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. Beide huizen worden niet verhuurd.

Zorgminister Ernst Kuipers heeft ook een extra vakantiewoning, die is juist wel bedoeld voor de verhuur. Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip is de trotse bezitter van een extra woonhuis dat zij verhuurt.

Huizen in het buitenland

Minister van Financiën Sigrid Kaag heeft ook een extra huis, maar dan in Zwitserland. Dat pand wordt verhuurd, én er zit ook een appartement in dat als privé(vakantie)woning wordt gebruikt.

D66-collega Kajsa Ollongren, minister van Defensie in Rutte IV, heeft een extra pand in Zweden, om lekker vakantie in te vieren.

Bekijk hier de installatie van het nieuwe kabinet terug:

Bekijk
Lees ook:
Bekijk hier de installatie van Rutte-IV terug

Pandjes, pandjes, pandjes

En dat zijn dan eigenlijk de kleine spelers. Neem bijvoorbeeld Micky Adriaansens, de nieuwe minister van Economische Zaken. Zij bezit twee vakantiewoningen in Nederland voor de verhuur en ook nog eens een vakantiewoning voor zichzelf in Zwitserland.

Ze verkeert in goed gezelschap. Want ook Liesje Schreinemacher, de minister voor Buitenlandse Handel, bezit twee extra woningen. Deze huizen worden verhuurd om in te wonen. Christianne van der Wal, stikstofminister in Rutte-IV, heeft twee woningen die beiden door haar worden bewoond. Ze worden niet verhuurd.

Staghouwer spant de kroon

CU'er Henk Staghouwer, de nieuwe minister van Landbouw, spant de kroon. Hij bezit liefst zeven zogenoemde registergoederen, die ook worden verhuurd. Een registergoed kan een huis zijn, maar bijvoorbeeld ook een appartementsrecht.

Van de ministers die zijn doorgeschoven uit het oude kabinet en niet opnieuw benoemd zijn, is wat minder bekend. Hun belangen worden niet opnieuw opgeschreven, maar in 2017 was de lijst wat minder transparant. Huizen voor de verhuur werden toen bijvoorbeeld niet opgenomen.

Wel is bekend dat minister Wopke Hoekstra, die sinds kort het ministerie van Buitenlandse Zaken leidt, 'enkele onroerende goederen' in bezit heeft gekregen door vererving.

Meer dan 2 panden per persoon

Dat komt neer op een totaal van minimaal 22 extra panden, voor slechts 11 ministers. Ervan uitgaande dat de overige ministers inderdaad geen extra vastgoed hebben, maar wel in een huis wonen, kom je uit op een totaal van 42 panden, voor slechts 20 personen. Iets meer dan 2 gemiddeld.