Ga naar de inhoud
Dividendbelasting

GroenLinks past wetsvoorstel exitheffing aan, waarschuwt aandeelhouders

Het Rotterdamse hoofdkantoor van Unilever. Beeld © Peter Hilz

Het omstreden wetsvoorstel van GroenLinks voor een exitheffing voor bedrijven wordt op twee punten aangepast. De grootste wijziging is dat de wet straks niet alleen voor hele grote bedrijven geldt, maar voor alle bedrijven. Er wordt ook een belangrijke waarschuwing afgegeven aan aandeelhouders.

GroenLinks heeft zojuist de wijzigingen in het wetsvoorstel bekendgemaakt.

Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat bedrijven die de Nederlandse dividendbelasting willen omzeilen door te vertrekken uit Nederland, daar geen voordeel uit halen. Ze krijgen dan alvast een aanslag voor de dividendbelasting voor alle winst die in het bedrijf aanwezig is, maar nog niet is uitgekeerd.

Vertrekken
Lees ook:
Vertrekken is betalen: 'Eindafrekening voor belastingontwijkende bedrijven'

Geldt voor alle bedrijven

Tot nu toe zou de exittaks alleen gaan gelden voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro per jaar. Dat wordt veranderd: ieder bedrijf dat van plan is om te verhuizen naar een land zonder dividendbelasting (zoals het Verenigd Koninkrijk), gaat te maken krijgen met de exittaks. Daarmee wil GroenLinks een veelgehoord bezwaar wegnemen dat de wet kleinere bedrijven illegaal bevoordeelt ten opzichte van zeer grote bedrijven. 

De andere wijziging is een kleine: als de wet wordt aangenomen, gaat hij met terugwerkende kracht gelden vanaf vandaag, de dag van de wijziging. Eerder zou de wet met terugwerkende kracht ingaan vanaf 10 juli.

Wie betaalt: bedrijf of aandeelhouder?

De initiatiefnemer van de wet, Kamerlid Bart Snels, grijpt de wijziging aan het wetsvoorstel ook aan om nog iets te verduidelijken. De exitheffing komt voor rekening van de aandeelhouders en niet voor het bedrijf dat dividend uitkeert. Zo werkt het ook met de gewone dividendbelasting: die wordt ingehouden door bedrijven op het dividend dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Vervolgens wordt de belasting namens die aandeelhouders overgemaakt aan de fiscus.

In het wetsvoorstel van Snels was dit nog niet duidelijk omschreven, waardoor bij belastingrechtexperts onduidelijkheid was ontstaan over wie er nu uiteindelijk voor de exitheffing moet opdraaien: het bedrijf of de aandeelhouders?

En multinational Unilever berekende dat de exitheffing het bedrijf zo'n 11 miljard euro zou gaan kosten, en dat de voorgenomen verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen wordt afgeblazen als het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Unilever:
Lees ook:
Unilever: vertrek hoofdkantoor uit Nederland van de baan als wet GroenLinks het haalt

Einde aan de verwarring

Dat deze 'verduidelijking' juist nu wordt gemaakt, is dan ook geen toeval. Maandag staat de verhuizing van Unilever op de agenda van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van dat bedrijf. 

En met het wegnemen van de mogelijke verwarring, voert GroenLinks de druk op de aandeelhouders op. Zij weten nu dat ze linksom of rechtsom de belasting moeten ophoesten. "Dit is ook belangrijk voor aandeelhouders die moeten beslissen over een eventuele grensoverschrijdende fusie. Zij weten nu dat als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, er een dividendbelastingclaim blijft rusten op hun aandeel", schrijft Snels.

Deugt
Lees ook:
Deugt de vertrekbelastingwet voor Unilever? 'Zit juridisch grotendeels goed in elkaar'

Overigens komt de verduidelijking voor de Nederlandse aandeelhouders wel wat aan de late kant. Vanwege de coronacrisis is de aandeelhoudersvergadering komende maandag volledig digitaal en stemmen kon tot afgelopen woensdag.

Volgende maand moeten ook de Britse aandeelhouders nog stemmen over het voorstel. 

Hoewel veel politieke partijen in principe positief staan tegenover het wetsvoorstel, kan het nog wel even duren voor duidelijk is of de wet daadwerkelijk op een meerderheid kan rekenen in het parlement. Maar omdat de wet met terugwerkende kracht zou gaan gelden, loopt Unilever hoe dan ook een risico bij een mogelijk vertrek.