Ga naar de inhoud
Eerste keer

EU-baas Von der Leyen: 55 procent minder CO2 in 2030

Ursula von der Leyen Beeld © ANP

Sneller vergroenen, een gezamenlijke asiel- en migratieaanpak en geen toenadering tot Rusland. Dat zijn de opvallendste punten uit de zogeheten Staat van de Unie van Ursula von der Leyen.

Het is de eerste keer dat zij deze belangrijke toespraak geeft. Hierin zet de voorzitter van de Europese Commissie de beleidslijnen voor het komend jaar uiteen.

Zij viel bij haar aantreden met haar neus in de boter. Enkele maanden na de start van de huidige commissieperiode brak de coronacrisis uit en verslapte de aandacht voor de behoorlijk groene agenda van Von der Leyen en haar commissie.

Sneller en beter

In haar Staat van de Unie probeert ze die aandacht weer een beetje terug te winnen, door te pleiten voor het versnellen van de CO2-reductie. In 2030 moet er 55 procent minder CO2 uitgestoten worden, in vergelijking met 1990. De huidige doelstelling is 40 procent. 

 "We moeten het sneller en beter doen", zei Von der Leyen. "Als we minstens 55 procent halen dan zit de EU op het juiste spoor om in 2050 klimaatneutraal te zijn en te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. We kunnen het." De Duitse riep andere wereldleiders op het Europese voorbeeld te volgen.

Rusland

Een ander punt dat Von der Leyen aanhaalde is de relatie met Rusland. Von der Leyen ziet niets in het verbeteren van de banden met het Rusland van president Vladimir Poetin. 

Rusland ligt internationaal onder vuur, vanwege de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. De Russische regering zou daarachter zitten.

Wie toenadering zoekt met Rusland, moet op zijn tellen passen, waarschuwt de Europese Commissie. De vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni 'staat niet op zichzelf', maar past in 'een patroon', zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

Ook wijst Von der Leyen op de Russische inmenging in de verkiezingsprocedures van andere landen. "Dit patroon verandert niet. En daar verandert ook geen pijpleiding iets aan", waarschuwde Von der Leyen met een verwijzing naar de gasleiding waaraan Rusland samen met Europese landen werkt.

Asiel en migratie

Naar aanleiding van de ramp in het vluchtelingenkamp in het Griekse Moria riep Von der Leyen de EU-leiders op een compromis te vinden over asiel- en migratiebeleid.

 

Vergroening? Europa bouwt gaspijpleidingen

03:33