Eerste verlaging in 20 jaar

EU en VS sluiten akkoord over verlaging exporttarieven

21 augustus 2020 20:07 Aangepast: 21 augustus 2020 20:16
De EU schaft heffingen op levende en bevroren kreeftproducten uit de VS af. Beeld © ANP

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een overeenkomst gesloten over de wederzijdse verlaging van een reeks tarieven voor producten die vanuit de EU naar Amerika worden geëxporteerd en omgekeerd.

Dat maken zij in een gezamenlijke verklaring bekend. De tariefsverlagingen gaan met terugwerkende kracht aan beide zijden per 1 augustus in. Het gaat om een pakket dat 'honderden miljoenen' waard is, aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en EU-commissaris Phil Hogan.

Eerste verlaging in twintig jaar

Het is een welkome ommekeer in de handelsbetrekkingen tussen de VS en de EU. Afgelopen februari verhoogden de Amerikanen nog importtarieven op Europese producten van 10 naar 15 procent.

Dat was onderdeel van de represaillemaatregelen die de VS namen vanwege illegale Europese subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuigruzie ettert door: VS verhoogt importtarieven voor EU

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) bepaalde in oktober van 2019 dat de VS 7,5 miljard dollar aan strafheffingen mochten opleggen aan Europese goederen, omdat de EU heeft nagelaten illegale subsidies aan Airbus stop te zetten.

De overeenkomst van vandaag is de eerste in twintig jaar waarin de EU en de VS afspreken hun tarieven te verlagen.

Fractie van de totale export

Voor een aantal Europese exportproducten, waaronder bepaalde kant-en-klaargerechten, kristal glaswerk, sigarettenaanstekers en onderdelen daarvan, verlaagt Washington de tarieven met de helft.

De jaarlijkse handelswaarde voor deze goederen bedraagt volgens de Europese Commissie 160 miljoen dollar (circa 136 miljoen euro). Dat is een fractie van de totale Europese export van goederen naar de VS, die in 2018 nog 700 miljard euro bedroeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groundhog Day in Brussel: weer een brexitoverleg mislukt

Kreeft goedkoper

De EU schaft heffingen op levende en bevroren kreeftproducten uit de VS af. De handelswaarde daarvan bedroeg volgens de laatste cijfers van 2017 111 miljoen dollar (circa 95 miljoen euro). Deze tarieven worden in eerste instantie voor vijf jaar geschrapt, maar Brussel begint een procedure om dit permanent te maken.

Lighthizer en Hogan stellen dat de deal deel uitmaakt van een beoogde verbetering van de betrekkingen tussen Brussel en Washington. "Deze voordelige overeenkomst voor beide kanten zal positief uitpakken voor de economie van zowel de VS als de EU." Het is de bedoeling dat het pakket "het begin markeert van een proces dat zal leiden tot aanvullende overeenkomsten die een vrije, eerlijke en wederkerige trans-Atlantische handel creëren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van