Minder spaartaks

Verlaging winstbelasting op de helling om spaarders te helpen

19 augustus 2020 10:02
Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief. Beeld © ANP

Het kabinet speelt met de gedachte om de winstbelasting voor bedrijven volgend jaar niet te verlagen. De besparing die dat oplevert zou kunnen worden gebruikt om de belasting op spaargeld te verlagen.

Dat zegt staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief tegen het Financieele Dagblad (FD). Ook het beperken van de renteaftrek voor vreemd vermogen voor bedrijven is een optie die wordt onderzocht, bevestigt een woordvoerder van Vijlbrief.

Miljarden

Het kabinet heeft eerder al besloten dat de winstbelasting voor bedrijven per 1 januari 2021 zou worden verlaagd van 25 procent naar 21,7 procent. Dat gaat mogelijk nu toch niet door.

Door het verlagen van de belasting zou de schatkist jaarlijks meerdere miljarden mislopen, geld dat nu goed gebruikt kan worden voor andere zaken. Bijvoorbeeld het verlagen van de lasten voor spaarders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge Raad schiet spaartaks af, maar je krijgt waarschijnlijk geen geld terug

Eerdere plannen van de baan

De spaartaks, officieel de vermogensrendementsheffing, is vrijwel iedereen in Den Haag al jaren een doorn in het oog. Door de extreem lage rente betalen veel spaarders namelijk meer belasting dan dat ze daadwerkelijk verdienen aan hun spaargeld. Er lagen vergevorderde plannen om het stelsel eerlijker te maken, maar die bleken niet haalbaar te zijn.

Vijlbrief wil in ieder geval het bedrag waarover spaarders geen belasting hoeven te betalen flink verhogen. Nu is de eerste 30.000 euro vrijgesteld van vermogensbelasting, dat moet dus meer worden. "Maar dat kost natuurlijk structureel geld", zegt de staatssecretaris tegen de krant.

Aftrekpost op de tocht

Een andere optie om dat geld vrij te spelen is door een aftrekpost voor bedrijven te beperken. Bedrijven die geld lenen kunnen de rente daarover aftrekken van hun winst, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen. Door de aftrek te beperken, zou de staat dus meer inkomsten binnenkrijgen.

De komende weken overlegt het kabinet over de begroting van volgend jaar. Op Prinsjesdag, 15 september, worden de plannen officieel bekendgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van