Ga naar de inhoud
Aanleg 5G

Brussel: telecomnetwerken te afhankelijk van Huawei

Eurocommissaris Margrethe Vestager voor digitalisering. Beeld © ANP

Het woord Huawei komt er weliswaar niet een keer in voor, maar de strekking van het rapport is duidelijk: EU-lidstaten moeten meer doen om technologie van bedrijven zoals Huawei te weren uit hun 5G-netwerk.

Dat stelt de Europese Commissie in een 44 pagina's tellend rapport over de voortgang van EU-landen bij het aanleggen van 5G-netwerken.

De druk op Europese landen neemt toe om niet langer zaken te doen met Huawei, vooral vanuit de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben het Chinese bedrijf op een zwarte lijst gezet, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn.

Huawei-apparatuur
Lees ook:
Huawei-apparatuur toch helemaal verboden in Brits 5G-netwerk

Britten als eerste mee in ban Huawei

Het Verenigd Koninkrijk sloot zich als eerste Europese land aan bij de Amerikaanse ban van Huawei. De Britten besloten deze maand om Huawei vanaf 2027 volledig uit zijn netwerken te weren.

De Europese Unie heeft geen ban uitgesproken, omdat de landen zelf verantwoordelijk zijn voor hun netwerken. Vrijwel alle landen hebben dat besluit vooralsnog voor zich uitgeschoven.

Wel hebben de EU-lidstaten in november een aantal afspraken gemaakt om de veiligheid van de 5G-netwerken te waarborgen. Ze spraken onder meer af om beperkingen op te leggen aan toeleveranciers van 5G-technologie 'die beschouwd kunnen worden als zeer risicovol'.

20 keer sneller dan WiFi: zo snel is 5G

04:08

Cruciale sectoren

Volgens de Commissie is dat belangrijk, omdat deze netwerken niet alleen sneller internet op je mobiele telefoon bieden, maar ook gevolgen hebben voor cruciale sectoren zoals banken, transport, de energievoorziening, de zorg en industriële controlesystemen.

"Hoewel dit rapport laat zien dat we grote stappen hebben gezet, blijft er nog veel werk te doen", vatte Eurocommissaris Margrethe Vestager voor digitalisering het samen.

'China
Lees ook:
'China komt met vergelding als Europa Huawei in de ban doet'

Nokia en Ericsson

Europese bedrijven als Nokia en Ericsson zouden van een ban kunnen profiteren. Ericsson gaf onlangs nog aan dat het in het gat kan stappen dat Huawei achterlaat als meer Europese landen het voorbeeld van de Britten zouden volgen. Dan wil Ericsson de eigen productie en leveringen van apparatuur gaan opvoeren.

De Chinese overheid zou overwegen met vergeldingsmaatregelen te komen richting Nokia en Ericsson als meer Europese landen besluiten om apparatuur van Huawei in de ban te doen. Dat meldde The Wall Street Journal eerder deze week op basis van ingewijden.

Volgens de zakenkrant zou Peking denken aan strenge exportcontroles, waardoor het veel moeilijker zou worden voor Nokia en Ericsson om producten die ze in China maken naar andere landen uit te voeren.

5G en Huawei: balanceren tussen veiligheid en geld verdienen

04:16
Dit is een artikel van