Helft minder toeristen

Gemeenten lopen 236 miljoen aan toeristenbelasting mis

09 juli 2020 13:51 Aangepast: 09 juli 2020 15:49
Gemeente Steenwijkerland, bekend van Giethoorn, loopt circa 370.000 euro aan toeristenbelasting mis. Beeld © ANP

De Nederlandse toeristenbranche heeft zware klappen gekregen door de coronacrisis. Dat raakt ook gemeenten die toeristenbelasting heffen. Zij lopen dit jaar samen ruim 236 miljoen euro mis.

Ongeveer de helft daarvan, 116 miljoen, komt voor rekening van Amsterdam. Dat blijkt uit een berekening van het Centrum voor Geldzaken op basis van cijfers van het CBS en NBTC, de branchevereniging voor de toeristische sector.

Het Centrum voor Geldzaken is een collectief van amateur-onderzoekers die streven naar transparante geldstromen van en naar de overheid.

Helft minder toeristen

Hoewel de Nederlandse regering veel coronamaatregelen heeft versoepeld, is het nog niet vanuit alle landen toegestaan om naar Nederland te reizen. Bovendien zijn mensen wereldwijd terughoudend geworden met het boeken van een vakantie.

Waar Nederland vorig jaar nog 49 miljoen toeristen ontving, zal de teller dit jaar naar verwachting uitkomen tussen de 19 miljoen en de 25 miljoen.

Gemeenten lopen toeristenbelasting mis

Opmeer krijgt grootste klap 

De gemeente Opmeer in Noord-Holland krijgt relatief gezien de grootste klap. Daar daalt de toeristenbelasting met bijna 85 procent.

Dat lijkt veel, maar in euro's valt dat mee. Vorig jaar inde de gemeente Opmeer 11.000 euro en dit jaar had het – voor de corona-uitbraak dus – 4000 euro begroot.

Amstelveen int meer

Amstelveen is een van de drie gemeenten waar de inkomsten nog wel stijgen. De gemeente heeft de klap van de coronacrisis min of meer bij toeval kunnen opvangen, doordat het de toeristenbelasting per 1 januari heeft verhoogd van 1,75 naar 2,50 euro.

Bovendien groeit het aantal hotelkamers in Amstelveen sterk, waarmee de gemeente hoopt te profiteren van de aantrekkingskracht van het naastgelegen Amsterdam op toeristen en zakenreizigers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van