Stemming

Kleinste vakbond: geen ja tegen uitwerking pensioenakkoord (maar ook geen nee)

19 juni 2020 09:57 Aangepast: 19 juni 2020 10:32
VCP-vicevoorzitter Gerrit van de Kamp (l) praat met minister Wouter Koolmees na een vergadering van het VCP-bestuur over het pensioenakkoord.

Vakbond VCP geeft nog geen toestemming voor de uitwerking van het pensioenakkoord. Volgens de bond kent het akkoord nog te veel onzekerheden. Later vandaag stemt ook het FNV-ledenparlement over de uitwerking van het akkoord.

De Vakcentrale voor Professionals maakt zich vooral zorgen over de compensatie voor werknemers die pensioenopbouw kwijtraken, bleek vannacht na een bestuursoverleg. VCP had voorafgaand aan dat overleg alle aangesloten organisaties geraadpleegd, waaronder vakbond De Unie en politiebond ACP.

Volgens de vakcentrale gaat de minister ervan uit dat werknemers zelf dit pensioengat repareren, door met hun werkgever het gesprek aan te gaan. VCP wijst erop dat er een crisis voor de deur staat, en dat werkgevers nu al zeggen dat werknemers zullen moeten inleveren op hun arbeidsvoorwaarden.

Daarom wil de VCP op landelijk niveau geregeld hebben dat de compensatie er komt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat weten we nu over het pensioenakkoord? 5 vragen beantwoord

Akkoord naar de Tweede Kamer

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het pensioenakkoord vanmiddag bespreken in de ministerraad. Daarna wil hij het naar de Tweede Kamer sturen.

Voordat dat gebeurt moeten de drie betrokken vakbonden instemmen met de uitwerking van het akkoord. Het akkoord werd vorig jaar al gesloten op hoofdlijnen, maar over de uitwerking ervan hebben de betrokken partijen tot vorige week onderhandeld.

Geen ja, geen nee

CNV keurde de uitwerking afgelopen maandag al goed. Het ledenparlement van FNV stemt vandaag over de kwestie. Het goede nieuws voor Koolmees is dat VCP de behandeling van het akkoord in de ministerraad niet zal tegenhouden.

"De VCP zegt geen ja, maar zeker ook geen nee tegen dit resultaat", aldus vicevoorzitter Gerrit van de Kamp. "Er zijn goede dingen bereikt, we hebben er vertrouwen in dat de details positief zullen worden uitgewerkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Pensioenakkoord lijkt goed te vallen: 'Eindelijk indexeren'

'Leg afgewezen voorstel voor aan de Kamer'

"Maar het heikele punt van de uitblijvende compensatie noodzaakt ons de minister op te roepen het hele pakket wat er nu ligt te delen met de Tweede Kamer", vervolgt hij.

Van de Kamp doelt daarmee ook op de afgewezen voorstellen van de VCP om werknemers die pensioenopbouw kwijtraken te compenseren. Volgens minister Koolmees is er geen politiek draagvlak voor dat voorstel.

De VCP vindt dat de Tweede Kamer dan ook maar over het afgewezen voorstel moet stemmen. "Indien deelnemers in de toekomst geen compensatie krijgen, moet het ook voor heel Nederland duidelijk zijn dat dit een breed gedragen politieke keuze is en niet die van ons."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van