Ga naar de inhoud
Politiek

Zorguitgaven explosief gestegen vorig jaar tot 106,2 miljard

Medewerkers van een ziekenhuis. Beeld © ANP

In totaal werd in 2019 106,2 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn, inclusief de kinderopvang. In 2018 lagen de totale zorguitgaven nog ruim 5 miljard euro lager. De stijging van 5,2 procent is de grootste in tien jaar.

Sinds 2009 stegen de uitgaven aan zorg voor het laatst zo hard als vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Harder gegroeid dan economie

Opvallend aan de cijfers van het CBS is dat de uitgaven aan zorg zelfs harder stegen dan de economie groeide. In 2018 ging 13 procent van wat de BV Nederland in een jaar verdient op aan zorg, vorig jaar was dat 13,1 procent. 

In de periode 2013 tot vorig jaar daalden de uitgaven aan zorg als percentage van het bruto binnenlands product juist licht. Eind 2012, begin 2013 piekten de uitgaven juist tot bijna 14 procent van het bbp, als gevolg van de economische crisis in 2008 en 2009, aldus het CBS. 

Meer geld voor verpleging

Dat de uitgaven zo hard stegen heeft twee belangrijke oorzaken. Er werd meer geld uitgegeven via de Wet langdurige zorg (Wlz), en dat komt onder meer omdat er twee keer zo veel geld is gestopt in het verbeteren van de zorg in verpleeghuizen. 

De andere grote stijging is veroorzaakt doordat er meer geld naar kinderopvang is gegaan vanuit de overheid en omdat gemeenten meer geld kwijt waren aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet is bedoeld om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. 

Kinderopvang

Dat er meer geld werd uitgegeven aan kinderopvang komt omdat er meer kinderen naar de opvang gingen en ook nog eens meer uren. Daarnaast stegen de tarieven, omdat eisen strenger werden vorig jaar. Dat leidde tot een uitgavenpost van in totaal 4,8 miljard euro.

Een schijntje vergeleken met de uitgaven aan medisch-specialistische zorg, die stegen met ruim 4 procent. Daar ging vorig jaar ruim 29 miljard euro aan op, ruim een kwart van de totale zorguitgaven dus. 

Minister
Lees ook:
Minister van Financiën: zorgkosten straks onhoudbaar

Ruim 6000 euro per persoon

Omgerekend komt de ruim honderd miljard euro neer op 6120 euro per persoon aan zorguitgaven vorig jaar. Het gaat dan om uitgaven van de overheid, via verzekeringen en eigen betalingen. Het grootste deel (83 procent) van de uitgaven wordt betaald uit verzekeringspremies - zoals de verplichte zorgverzekering - en bijdragen van de overheid. 

Van ruim 10 procent van de zorguitgaven (grofweg 10,6 miljard) kregen huishoudens de rekening nog thuisgestuurd. De overige 6 procent van de uitgaven wordt betaald uit aanvullende verzekeringen of door bedrijven. 

Grote uitdaging voor het nieuwe decennium: stijgende zorgkosten

03:05

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van