Politiek

Brexitonderhandelaar EU gefrustreerd: 'Zo kunnen we niet doorgaan'

05 juni 2020 14:54 Aangepast: 05 juni 2020 14:58
EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Beeld © EPA

De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over de toekomstige relatie zitten muurvast volgens de EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. "Er is geen betekenisvolle vooruitgang geboekt deze week."

Dat zei Barnier na afloop van weer een week onderhandelen. De EU en het VK onderhandelen over allerlei afspraken die moeten gaan gelden als de overgangsperiode van de brexit voorbij is.

Die overgangsperiode loopt tot 31 december en zorgt ervoor dat alle regels en afspraken die golden toen de Britten nog EU-lid waren nog even in stand blijven, zodat de twee partijen afspraken kunnen maken voor de toekomst.

Gelijk speelveld

Het belangrijkste aspect van die deal is een vergaande vrijhandelsovereenkomst. De Britten zijn straks geen onderdeel meer van de Europese gemeenschappelijke markt en ook niet van de douane-unie. Dat betekent dat het niet meer vanzelfsprekend is dat goederen en diensten zomaar kunnen worden verhandeld en dat dat zonder extra belastingen kan aan de grens.

Daarover moeten dus afspraken gemaakt worden, maar dat blijkt lang niet eenvoudig. Een groot struikelblok zijn afspraken over bedrijven. De EU wil dat Britse bedrijven met toegang tot de Europese markt zich aan even strenge regels moeten houden als bedrijven in de EU. 

De Britten zouden hun eigen bedrijven bijvoorbeeld voor kunnen trekken met een laksere milieuwetgeving of minder goede bescherming van werknemers. Op dat front is geen vooruitgang geboekt, zegt Barnier.

‘Britten houden zich niet aan beloftes’ 

De Fransman verwijt het Britse onderhandelingsteam dat ze de politieke verklaring, die vorig jaar werd opgesteld als leidraad voor deze onderhandelingen, niet respecteren en terugkeren op eerder gemaakte beloftes. 

"Vandaag zijn we heel ver verwijderd van dit doel", aldus Barnier, doelend op wat ook wel het ‘gelijke speelveld’ voor bedrijven wordt genoemd. 

31 oktober

Barnier plaatste zelfs een gerichte aanval op de Britse premier Boris Johnson, door te benadrukken dat hij zich niet houdt aan de afspraken die hij zelf heeft ondertekend.

"Ik denk niet dat we zo voor altijd door kunnen gaan", zei Barnier. Daarna herhaalde hij dat de EU bereid zou zijn de overgangsperiode te verlengen, maar dat premier Johnson dat niet wil.

Als die periode niet wordt verlengd moet er op 31 oktober een goedgekeurde tekst liggen, anders is er volgens Barnier te weinig tijd om de deal door alle parlementen op tijd goed te laten keuren.

Vissen ligt gevoelig

Ook op andere fronten is er weinig tot geen vooruitgang. Gevoelig daarin liggen ook de afspraken die moeten worden gemaakt over het bevissen van elkaars wateren.

Het VK wil dat het weer helemaal zelf kan bepalen door wie en hoe veel er in Britse wateren kan worden gevist, maar de EU wil afspraken maken die toegang op de lange termijn garanderen. Bijvoorbeeld voor vissers uit Nederland en Frankrijk.

Omdat dit onderwerp politiek extra gevoelig ligt, was afgesproken dat hiervoor op 1 juli al een deal moest zijn. De kans dat dat gaat lukken is bijzonder klein, zei Barnier.

Over gezamenlijk buitenlands beleid en defensie willen de Britse onderhandelaars volgens de EU tot nu toe helemaal niet onderhandelen. "Ik snap nog steeds niet waarom niet", aldus een zichtbaar geïrriteerde Barnier.

Britten zijn milder

Opmerkelijk is dat de Britse reactie op de mislukte onderhandelingsronde, in ieder geval op papier, een wat verzoenender toon heeft. VK-onderhandelaar David Frost schrijft weliswaar dat er weer weinig progressie is geboekt, maar dat de gesprekken 'positief van toon' zijn. "De onderhandelingen gaan door en we blijven gecommitteerd aan een succesvolle uitkomst."

Wel schrijft Frost erbij dat de grens wordt bereikt van wat er mogelijk is aan de virtuele onderhandelingstafel. Wat hem betreft worden de gesprekken intensiever en moet er meer haast gemaakt worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van