Politiek

Kamer tegen handelsdeal met Zuid-Amerika

02 juni 2020 20:00 Aangepast: 02 juni 2020 20:23
Beeld © ANP

De Tweede Kamer is tegen het handelsverdrag van de Europese Unie met de Mercosurlanden, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. Nog geen jaar geleden nadat de deal werd gesloten wil een Kamermeerderheid nu dat het kabinet Brussel laat weten het verdrag niet meer te steunen.

De deal werd in juni 2019 met luid applaus gesloten, na bijna 20 jaar onderhandelen. Jean-Claude Juncker, toen nog Europese Commissie-voorzitter, noemde het een historisch moment. 

Nu wil de Tweede Kamer dat het kabinet zijn steun intrekt. De motie van de Partij voor de Dieren kon rekenen op steun van het gros van de oppositie. Ook regeringspartij de ChristenUnie stemde in met de motie.

Miljardenhandel

De EU exporteerde in 2017 voor 44 miljard euro naar de landen en importeerde voor 42 miljard euro. Het doel van het verdrag is om de vrije handel en vrij verkeer van goederen tussen de EU en de Zuid-Amerikaanse landen verder te stimuleren. 

Maar het verdrag ligt al langer onder vuur. Critici waarschuwden eerder al voor de negatieve effecten voor Europese rundvlees-, kippenvlees-, suiker- en ethanolsectoren.

Gevolgen voor milieu en boeren

Ook in de Kamer zijn er al langer zorgen. Onder andere vanwege de gevolgen voor het milieu en de boeren. Er zijn zorgen dat de Mercosur-landen produceren onder lagere standaarden. Dat zou de concurrentiepositie van Nederlandse boeren ondermijnen. De Nederlandse vleessector bijvoorbeeld is bezorgd dat het last krijgt van Braziliaanse boeren. 

Voorstanders zeggen juist dat het verdrag er ook toe moet leiden dat het de landen de Europese standaarden van voedselveiligheid overnemen. 

Tegenstanders blij

Milieudefensie is blij met de afwijzing van het handelsverdrag. "Geweldig nieuws voor de bewoners van het Amazonegebied, de boeren en vanwege de klimaatcrisis goed voor iedereen in de wereld."

Ook boerenorganisaties zijn blij met de opdracht van de Kamer aan het kabinet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

Na 20 jaar eindelijk een handelsakkoord tussen EU en Zuid-Amerikaanse landen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van