Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Politiek

Wet om vitale bedrijven tegen overnames te beschermen geldt vanaf nu

02 juni 2020 14:29 Aangepast: 02 juni 2020 14:35
Minister van Economische Zaken Eric Wiebes. Beeld © ANP

Met een nieuwe wet wil minister Eric Wiebes van Economische Zaken bedrijven in de vitale sector beschermen tegen ongewenste overnames en investeringen. Als de nationale veiligheid in het geding komt, kan de overheid een overname ongedaan maken. Die wet is er nog niet, maar geldt wel vanaf nu.

Die toekomstige wet zal met terugwerkende kracht vanaf vandaag, 2 juni 2020, in werking treden. Dat schrijft minister Wiebes aan de Tweede Kamer.

Telecom, betalingsverkeer, chips

Het besluit is van toepassing op bedrijven die vitale processen en infrastructuur leveren, denk bijvoorbeeld aan telecombedrijven, olievoorziening en betalingsverkeer. Het gaat ook om ondernemingen die hoogwaardige, gevoelige technologie aanbieden zoals chipmachinebouwer ASML.

Vorige maand deden regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie samen met oppositiepartij PvdA een oproep aan het kabinet om bedrijven beter te beschermen tegen ongewenst investeringen. Zij vrezen dat bedrijven die het zwaar hebben tijdens de coronacrisis een makkelijke overnameprooi zijn voor Amerikaanse of staatsgesteunde Chinese bedrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet wil stem bij telecomovernames, Raad van State kritisch

Met terugwerkende kracht

Wiebes komt aan hun oproep tegemoet. Ook hij vreest dat bedrijven door de coronacrisis meer kans hebben op ongewenste overnames.

Vorig jaar kondigde het kabinet al een nieuwe wet aan om overnames of investeringen die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid aan banden te leggen, maar die wet is nog niet af. Als tussenoplossing zal Wiebes die toekomstige wet met terugwerkende kracht laten gelden.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

KPN: wet tegen ongewenste buitenlandse overnames niet nodig

Vijandige investeerders afschrikken

Dit moet vijandige investeerders afschrikken en 'strategisch gedrag' voorkomen, schrijft de minister. Als de wet er eenmaal is, kan het kabinet investeringen of overnames die in de tussentijd gedaan zijn namelijk alsnog onderzoeken en zelfs ongedaan maken.

Handelsminister Sigrid Kaag zei onlangs dat ze nu 'nog geen signalen heeft' van ongewenste overnames, maar dat 'waakzaamheid' geboden is.

Wanneer de wet rondom de investeringstoets op risico's voor nationale veiligheid af is, is nog niet bekend. Wiebes schrijft wel dat hij haast maakt met het wetsvoorstel, zodat hij het in het vierde kwartaal van 2020 aan de Tweede Kamer kan aanbieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van