Politiek

Kleine ondernemers kunnen tot 50.000 euro coronakrediet aanvragen

29 mei 2020 21:52
Beeld © ANP

Kleine bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, kunnen vanaf vandaag een lening krijgen met overheidsgarantie. De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven voor de plannen van het kabinet om deze groep mkb'ers door de crisis te loodsen.

De regeling Klein Krediet Corona (KKC) is bedoeld voor ondernemers met een omzet vanaf 50.000 euro, die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren. Zij kunnen tussen de 10.000 en 50.000 euro lenen, zodat ze tijdelijk extra liquiditeit hebben om de crisis door te komen.

"Juist een kleinere ondernemer kan lastiger aan extra financiering komen of ziet deze optie niet direct als oplossing voor de ontstane problemen door corona", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. "Voor deze groep is de KKC-regeling bij uitstek geschikt."

Risico op wanbetaling

De leningen hebben een looptijd van maximaal vijf jaar en worden verstrekt door reguliere banken en andere geaccrediteerde financiers. Onder meer Rabobank, ABN Amro, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd leningen te zullen aanbieden via de regeling.

Voor de financiers is het in coronatijden risicovol om geld uit te lenen, want de kans is groter dan normaal dat ondernemers hun lening niet kunnen terugbetalen. Om dit risico af te dekken staat de overheid voor 95 procent garant.

Omdat de financiers nog altijd 5 procent van het risico dragen, is het idee dat zij er baat bij hebben om een zorgvuldige risicobeoordeling te doen. Zo moeten de leningen terechtkomen bij 'in de kern gezonde bedrijven met voldoende terugbetaalcapaciteit'.

4 procent voor de bank

Voor kleine ondernemers is het vaak moeilijker om aan kredieten te komen. Omdat de bedragen die ze lenen relatief klein zijn, moet een bank in verhouding veel kosten maken om zo'n lening te verstrekken.

Financiers die onder de KKC-regeling leningen verstrekken mogen maximaal 4 procent rente vragen. Ondernemers betalen bovendien een eenmalige premie van 2 procent aan de Staat.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verwacht dat tienduizenden bedrijven gebruik zullen maken van de KKC-regeling. Het kabinet heeft hier 750 miljoen euro voor uitgetrokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van