Personal finance

Fonds voor particulieren met asbestdak vanaf zomer beschikbaar

02 maart 2020 14:40 Aangepast: 02 maart 2020 16:41
Beeld © ANP

De regering trekt 12 miljoen euro uit voor het verwijderen van asbestdaken. Iedere particuliere dakeigenaar die zijn asbestdak wil weghalen, kan een lening krijgen uit het fonds.

Daarnaast moeten provincies en gemeenten de pot verder vullen. Volgens minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen, die dit zojuist bekendmaakte, kan het weghalen van een dak waar asbest in verwerkt zit 'gedoe' zijn voor eigenaren.

Het is vooral duur. Het vervangen van een flink dak kan leiden tot een kostenpost van tienduizenden euro's. Voor veel mensen is dat onbetaalbaar.

Nog onduidelijk hoe groot het fonds wordt

Woordvoerder Joris Schouten van het ministerie benadrukt dat dit 'slechts het begin is'. De 12 miljoen euro is onvoldoende om alle dakeigenaren met een lening te helpen. Het ministerie hoopt en verwacht dat meer provincies en gemeenten zich aan zullen sluiten en bij zullen leggen. 

Hoeveel geld er uiteindelijk in de pot komt is nog niet helemaal duidelijk, maar er wordt gedacht aan een bedrag van rond de 100 miljoen euro. Hoeveel het exact wordt is ook afhankelijk van wat andere partijen bijdragen. Wat de leningvoorwaarden zullen worden, weet het ministerie nog niet. Volgens Schouten is het plan om deze zomer het fonds opgetuigd en operationeel te hebben. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie betaalt bij het verbod op asbestdaken? Vijf dilemma's

Verboden, maar het ligt nog overal

Het is al sinds 1993 jaar verboden om asbest te gebruiken in nieuwe producten. Vroeger werd het wel heel veel gebruikt als bouwmateriaal, en dan vooral om daken te maken. Wanneer asbest afbrokkelt en losse asbestvezels ingeademd worden, kan de schade groot zijn. Asbest kan uiteindelijk longkanker veroorzaken.

Het is niet verplicht om asbestdaken te verwijderen. Daar was wel een wetsvoorstel voor gemaakt, maar dat is niet door de Eerste Kamer gekomen. Toch wil de minister zoveel mogelijk asbest weg laten halen.

Provincies en gemeenten

In oktober 2019 Van Veldhoven die toen nog staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat was, al aan dat ze een fonds wilde oprichten hiervoor. Voor dat fonds wordt nu een handtekening gezet door 5 provincies, een aantal gemeenten en meerdere brancheverenigingen die met asbest te maken hebben.

Omdat de leningvoorwaarden nog niet zijn vastgesteld, is het ook nog niet duidelijk of buiten de deelnemende provincies en gemeenten ook een lening kan worden aangevraagd. Daarnaast zegt de woordvoerder van de minister dat er nog met meerdere provincies en gemeenten wordt gepraat en dat die zich mogelijk later nog aansluiten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Asbestdaken niet verboden: 'Politiek speelt met levens'

Ook fonds voor boeren? 

Het gezondheidsrisico van asbest wordt niet vanzelf minder, meldt de minister in een persbericht. Daarnaast gaat het vaak om oude daken, die steeds verder verweren. Eigenaren die zo'n dak weg willen laten halen kunnen vaak geen lening krijgen van de bank.

Uit het fonds moeten de eigenaren nu wel een lening kunnen krijgen. De overheid staat daarbij garant. Vooral veel boeren hebben asbestdaken op schuren liggen. Van Veldhoven onderzoekt nog of er ook zo'n fonds opgetuigd kan worden voor bedrijven. De vraag is of dat juridisch mogelijk is, of dat er dan sprake is van illegale staatssteun.

Hoe gevaarlijk is asbest? 

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt waarnemen. Adem je die in, dan kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Maar omdat asbest op zoveel plekken gebruikt is, ademt iedereen in de buitenlucht wel eens zo'n vezeltje in.

Pas iemand die vele jaren veel asbestvezels heeft ingeademd loopt een groot risico, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Denk bijvoorbeeld aan bouwvakkers, timmerlieden of mensen in de industrie die vroeger veel asbest inademden. 

Het gevaar bij daken is daarom vooral groot bij brand, sterke verwering of bij bewerkingen zoals schuren of breken. Sommige deskundigen vinden dan ook dat je de daken moet laten liggen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore