Personal finance

Huis kopen populairder onder 25-minners

04 februari 2020 05:53 Aangepast: 10 februari 2020 13:30
Huis kopen? Beeld © ANP

Steeds meer jongeren tot 25 jaar kopen een huis, met name in Friesland, Noord-Holland en Limburg. Opmerkelijk, want de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren steeds hoger geworden.

Een gemiddelde koopwoning kost inmiddels zo'n 326.000 euro. De leeftijdsgroep onder de 25 koopt een huis van gemiddeld 195.022 euro, blijkt uit eigen cijfers van De Hypotheker. In 2017 was dat nog 158.822 euro.

De hoofdprijs voor een huis

Dat die huizenprijzen gestegen zijn, is niet zo gek. Sinds 2013, na de crisis, zijn de huizen in Nederland elk jaar duurder geworden. In het laatste kwartaal van 2019 lagen de prijzen 8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2018.

Ondanks de moeilijke koopmarkt kiezen volgens De Hypotheker toch veel jongeren voor een koopwoning in plaats van een huurhuis. Het beschikbare huuraanbod is immers heel laag en ook nog eens heel duur. De huurprijzen in de vrije sector zijn de afgelopen jaren behoorlijk hard gestegen. Met name in de grote steden betaal je de hoofdprijs.

Woningmarkt op slot

Jonge woningmarktbetreders zien dan ook vaak geen andere optie dan een huis te kopen, zegt De Hypotheker. Bijvoorbeeld in Friesland, waar in vergelijking met 2018 bijna 109 procent meer starters onder de 25 het afgelopen jaar een huis kochten. Ook in Limburg is deze stijging fors: 88,5 procent.

Voor de provincie Noord-Holland zag De Hypotheker een toename van 100 procent. Met name in randgemeenten van Amsterdam, zoals Haarlemmermeer, Beverwijk en Velsen. Veel huizenkopers wijken naar deze plaatsen uit, omdat Amsterdam zelf en ook Haarlem op slot zitten en er onder de 250.000 euro maar weinig woningen te koop staan in deze steden.

Om hoeveel 25-minners het precies gaat, wil De Hypotheker niet zeggen. Wel dat deze leeftijdsgroep 3,5 procent uitmaakt van het totale aantal huizenkopers bij de hypotheekadviseur. Ter vergelijking: kopers tussen de 25-35 jaar maken de grootste groep uit met bijna 30 procent.

Miniatuurvoorbeeld
RTL Z

Kinderen hebben ouders massaal nodig bij aankoop eerste huis

Huis financieren

Het is noodzakelijk voor deze jonge starters om eigen geld mee te brengen. Dat kan eigen spaargeld zijn, zegt de hypotheekadviseur, of financiële steun van de ouders.

Sinds 1 januari 2018 mag nog maar 100 procent van de waarde van een koophuis worden gefinancierd. Extra kosten voor onder meer de taxatie, overdracht en notaris komen daar nog bovenop.

Zelf geld ophoesten

Bovendien worden huizen, zeker in populaire woonplaatsen, vaak boven de vraagprijs verkocht. Een extra reden om zelf een zak geld mee te nemen naar de makelaar.

De Hypotheker becijferde dat bijna twee derde van de starters tot 10 procent van de totale koopsom zelf ophoest. Het gaat dan om starters die een huis tussen de 100.000 en 300.000 euro kopen. Ruim 10 procent van de starters legt zelfs 30 procent of meer zelf in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste huis kopen? Dan heb je een ton aan spaargeld nodig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore