Personal finance

Big data voorspelt: in deze wijken is de kans op inbraak het grootst

31 juli 2019 13:41 Aangepast: 31 juli 2019 17:21
Een inbreker is zo binnen als een raam op kiepstand staat. Beeld © Getty

Het is zomervakantie dus zijn alle ramen dicht, hangt de lamp aan de tijdschakelaar en maakt de buurman de brievenbus leeg. De kans op inbraken is in deze periode een stuk groter, maar niet in elke wijk, blijkt uit data-onderzoek van verzekeraar Interpolis.

Volgens Interpolis lopen in Amsterdam en Rotterdam de meeste inbrekers rond. Opvallend is dat het niet alleen om achterstandswijken gaat. De centra van beide steden, zelfs de Amsterdamse grachtengordel, kennen een hoger risico op inbraak.

Utrecht en Den Haag

Opvallend genoeg zijn de andere twee grote steden, Utrecht en Den Haag, nauwelijks vertegenwoordigd. Interpolis kreeg het afgelopen jaar twee keer zo weinig claims van inbraakgevallen binnen in Den Haag als in Rotterdam.

Wat ook opvalt is dat gebieden aan de grens meer risico lopen, zoals in Zuid-Limburg en Brabant en Twente. Waarschijnlijk omdat inbrekers het prettig vinden om snel de grens over te kunnen met hun buit. Zeker in de zomerperiode slaan dieven graag in slag in het zuiden.

Big data

Met een berg openbare data probeert de verzekeraar in te schatten hoe groot de kans is op een inbraak op een bepaalde dag. Zo wordt gekeken naar het aantal aangiftes van inbraak of poging tot inbraak, die per postcode binnen zijn gekomen bij de politie.

Ook kijkt het algoritme naar data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Wij zien dat in wijken met weinig of geen kinderen of veel jonge kinderen, vaker wordt ingebroken", vertelt Youri van der Avoird, business developer van de verzekeraar.

Waardoor dat komt is gissen, maar hij heeft wel een idee. "Die mensen hebben vaak een vast patroon, zoals de kinderen naar school brengen. Dat vinden inbrekers prettig."

Ene dag is de andere niet

Uit de politiedata blijkt dat dieven het liefst hun slag slaan op vrijdag. Op dinsdagen is de kans op inbraak het kleinst. Buiten de schoolvakanties wordt er vooral ingebroken van september tot april, met een piek in december en januari.

Moet je je zorgen maken, als je postcode voorkomt in de lijst? Nee, zegt Van der Avoird. "Bewustmaken is belangrijker." Ook zegt een verhoogd risico niet meteen dat ze het op jouw huis hebben gemunt. "We kunnen geen voorspelling doen op huisniveau."

Alert zijn

Wel adviseert hij, zeker in de vakantiemaanden, om alert te zijn. "Spreek met de buren af om op elkaars huis te letten. En doe de deuren en ramen dicht als je weggaat."

Het goede nieuws: het aantal inbraken is de laatste jaren fors afgenomen. Van ruim 92.000 inbraken in woningen in 2012, tot minder dan 43.000 inbraken vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore