Personal finance

Huis gekocht of verkocht? Grote kans dat je te veel hebt betaald aan je notaris

26 juli 2019 10:08 Aangepast: 26 juli 2019 16:54
Beeld © iStock

Heb je onlangs een huis gekocht of verkocht? Dan doe je er goed aan te checken of je niet nodeloos te veel betaald hebt aan de notaris. Tot voor kort hielden veel notarissen er namelijk een bedenkelijk trucje op na om zelf een extraatje te verdienen, waarschuwt de Vereniging Eigen Huis.

Voor het inschrijven van een hypotheek- of koopakte of het doorhalen van een oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster, betaalt de notaris een vergoeding die doorberekend wordt aan de consument. Tot zover niets geks.

Maar notarissen krijgen een korting op de standaardtarieven van het Kadaster als ze de aktes digitaal aanleveren via een speciaal systeem, of als ze het doorhalen van hypotheekinschrijvingen gebundeld aanleveren. Die korting werd vaak, tegen de regels in, niet doorberekend aan klanten.

Breed toegepast

Deze methode werd 'breed toegepast', concludeerde de Kamer voor het Notariaat al eerder, de tuchtrechter voor notarissen. En dus is de kans best aanzienlijk dat als jij de afgelopen jaren een huis hebt gekocht of verkocht, ook jij bent getild.

Daarom heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) een modelbrief opgesteld die je aan je notaris kunt sturen. Daarmee vraag je eenvoudig of je notaris de regels netjes heeft nageleefd in jouw geval. En – minstens zo belangrijk – om je geld terug te betalen als dat niet zo was.

38 keer kassa voor de prijs van 1

Het kan de moeite lonen om je notaris om opheldering te vragen. Het is niet veel werk en je maakt al snel aanspraak op enkele tientjes.

De VEH geeft het voorbeeld van een notaris die klanten het standaardtarief van 168 euro rekende voor het inschrijven van hypotheekaktes, terwijl hij maar 103 euro betaalde. Het verschil van 65 euro ging in eigen zak.

Een ander voorbeeld van dezelfde notaris pakte nog lucratiever uit. Hij bundelde de doorhaling van hypotheekaktes van 38 klanten en betaalde daarvoor een keer de Kadasterkosten van 74 euro. Helaas voor zijn klanten mochten zij alle 38 de volle mep betalen. Op die manier verdiende de notaris toch maar mooi 2738 euro.

Schandvlek

Een schande, vindt de VEH. "Dit misleidende declaratiegedrag tast het aanzien van de gehele beroepsgroep aan", zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging van de huizeneigenarenclub.

"Notarissen kunnen deze schandvlek alleen wegnemen als alle notarissen die kortingen voor zichzelf hielden deze aan hun cliënten terugbetalen."

Notarissen: aan de regels houden

In een reactie laat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie weten dat notarissen transparant moeten zijn in wat ze declareren en factureren. De KNB is het met de VEH eens dat als er te veel in rekening is gebracht, de notaris in kwestie terug moet betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`