Personal finance

Eten fors duurder in favoriete vakantielanden, behalve in Spanje

11 juli 2019 00:01 Aangepast: 11 juli 2019 08:13
In Oostenrijk zijn de boodschappen relatief duur, een terrasje juist goedkoper. Beeld © AFP

Een zak aardappels, een pot pindakaas en wat pasta mee in de auto is zo'n gek idee nog niet. In vier van de top-5 populairste Europese vakantielanden voor Nederlanders liggen de voedselprijzen (ver) boven wat we in onze eigen supermarkten aftikken.

In Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland zijn de boodschappen duurder dan het Europese gemiddelde, blijkt uit cijfers uit 2018 die het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelde. En omdat de Nederlandse voedselprijzen maar iets boven dat gemiddelde liggen, zijn de vakantieboodschappen in deze vier landen ook duurder dan in Nederland. 

Wie zijn of haar winkelwagentje lekker onbezorgd vol wil gooien, kan het beste naar Spanje. Daar is voedsel vier procent goedkoper dan gemiddeld in Europa. Voor horecaprijzen geldt hetzelfde: in Spanje liggen die lager, maar in de andere vier populaire vakantielanden een stuk hoger dan gemiddeld. 

Oostenrijk prijzig

In Italië en Oostenrijk vallen de prijzen voor een hotelovernachting of restaurant nog wel mee, vergeleken met het Europese gemiddelde. Opmerkelijk: in Oostenrijk liggen de prijzen in de horeca lager dan in Nederland, maar zijn de boodschappen juist weer veel duurder. 

In het Alpenland is vooral vlees erg duur, dus wie van barbecueën houdt, kan beter een camping in Spanje, Duitsland of Italië boeken. Ook in Frankrijk is vlees namelijk aanzienlijk duurder dan in de rest van Europa, meldt het CBS. 

Zwitserland duurst

Voor wie naar de Alpen wil, is Oostenrijk overigens nog lang niet zo'n ongunstige keuze op financieel gebied. Buurland Zwitserland is het duurste land, voedsel is daar ruim 60 procent duurder dan het Europese gemiddelde. 

Wie goedkoop boodschappen wil doen op vakantie, kan het beste richting Oost-Europa of nog verder gaan. De top vijf goedkoopste landen als het gaat om voedselprijzen zijn Noord-Macedonië, Roemenië, Polen, Turkije en Bulgarije. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goedkoop tanken op vakantie? Ga even de snelweg af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`