Personal finance

Er zijn nu 3 hectomiljardairs op aarde, dankzij deze Europeaan

19 juni 2019 11:54 Aangepast: 19 juni 2019 14:10
Bernard Arnault met zijn handen over elkaar, de nieuwste hectomiljardair. Beeld © Getty Images

Voor het eerst ooit telt de wereld drie hectomiljardairs, mensen die een vermogen van meer dan 100.000.000.000 dollar hebben. Een Europeaan heeft de lijst aangevuld.

Het is misschien wel de meeste exclusieve club die er bestaat: maar drie mensen op aarde kunnen zeggen dat hun vermogen meer dan 100 miljard dollar waard is.

Amazon-baas Jeff Bezos (119 miljard dollar) en Microsoft-oprichter Bill Gates (106 miljard dollar) voerden de lijst aan vanaf maart, en daar is nu een derde lid bijgekomen. 

Aandelen op recordhoogte

Dat is Bernard Arnault (70), de oprichter en topman van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) en de rijkste man van Europa. Hij heeft de top van de Bloomberg Billionaires Lijst gehaald met een geschat vermogen van 100 miljard dollar.

Het vermogen van Arnault nam toe dankzij de hard gestegen koers van de aandelen LVMH, die nu op een recordhoogte staat. Het familiebedrijf profiteert van gestegen verkopen in China, waar consumenten smullen van luxe tassen en drank.

De Fransman heeft volgens Bloomberg bijna de helft van het LVMH-imperium in handen, en een groot meerderheidsbelang (97%) in Dior.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeff Bezos blijft de rijkste man ter wereld; ex-vrouw MacKenzie krijgt 35 miljard

Frans succes

Arnault is de enige Europeaan in het clubje superrijken, maar niet de enige Fransman met een hoge notering in de miljardairslijst. Op nummer 9 prijkt de rijkste vrouw ter wereld: Francoise Bettencourt Meyers (erfgenaam oprichter L'Oreal), en op nummer 23 vind je Francois Pinault, de grote concurrent van Arnault met modemerken als Gucci en Yves Saint Laurent onder zijn hoede.

Die laatste twee boden flink tegen elkaar op in giften voor de renovatie van de Notre Dame, na de grote brand in april. Pinault kwam eerst over de brug met 100 miljoen euro, Arnault volgde kort daarna met een gift van 200 miljoen euro.

Bezos eenzaam aan de eurotop

In euro's voert Bezos overigens de lijst in zijn eentje aan, met 106 miljard euro. De nummer 2 en 3 zijn in die munt respectievelijk 95 en 89 miljard euro waard.

Belgische identiteit

Arnault is geen onomstreden rijkaard. In 2012 kwam aan het licht dat hij probeerde de Belgische nationaliteit aan te vragen, wat gezien werd als een methode om onder belastingen uit te komen.

Daar kwam een storm aan kritiek op, en leidde ertoe dat de Belgische autoriteiten besloten zijn Belgische bedrijven onder de loep te nemen. Daar vloeide uiteindelijk geen zaak uit voort. Hij was zelf intussen al teruggekomen van zijn Belgische plannetje, om 'verkeerde interpretaties uit de lucht te nemen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`