Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 december 2011 13:05

Overschot op de betalingsbalans NL blijft hoog

Het overschot op de Nederlandse betalingsbalans was in het derde kwartaal lager dan in de voorgaande kwartalen, maar nog steeds hoger dan een jaar eerder, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag, dankzij een positieve handelsbalans en investeringen in staatsobligaties van economisch relatief sterke eurozonelanden.

Het overschot was in het derde kwartaal ruim EUR10 miljard, EUR1,5 miljard hoger dan een jaar eerder. In het eerste en tweede kwartaal steeg het overschot met respectievelijk EUR3 miljard en EUR5 miljard op jaarbasis.

DNB verwacht dat het overschot in 2011 zal uitkomen op het hoogste niveau in vijf jaar.

De stijging is vooral te danken aan de handelsbalans, met een snellere groei van de export ten opzichte van de invoer, en licht aantrekkende buitenlandse investeringen.

Deze bleven beperkt op een plus van EUR0,5 miljard, na drie kwartalen met desinvesteringen.

Aan de andere kant stegen de Nederlandse investeringen in het buitenland met EUR2 miljard, waarbij de verschuiving naar investeringen buiten de eurozone aanhield. Nederlandse bedrijven investeren inmiddels 60% voor buiten de eurozone. In 2007 was dit nog 54%, een verschil van bijna EUR45 miljard.

In het effectenverkeer verkochten buitenlandse beleggers in het derde kwartaal per saldo relatief veel Nederlandse effecten, voor EUR18 miljard, waarvan EUR11 miljard Nederlands staatspapier.

Nederlandse beleggers investeerden per saldo EUR3 miljard in buitenlandse effecten in het derde kwartaal. Voor EUR11 miljard kochten ze buitenlandse staatsobligaties, maar het aandelenbezit in buitenlandse bedrijven werd afgebouwd met EUR8 miljard.

Het meest in trek voor Nederlandse obligatiebeleggers waren Oostenrijkse, Finse en Duitse staatsleningen. Schuldpapier uit Italie, Frankrijk en in mindere mate Spanje werd per saldo door Nederlandse beleggers van de hand gedaan.

Door Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; [email protected]

(END) Dow Jones Newswires

December 19, 2011 06:36 ET (11:36 GMT)

Topnieuws