Willem Middelkoop

Nieuw: de financieel-economische oorlog

07 september 2015 17:53

In mei lieten de VS een groot aantal FIFA-kopstukken oppakken. Waar zou de wereld zijn zonder Amerikanen, klonk het in de media. Maar al snel bleek dat de Amerikaanse actie een ander doel had: de FIFA onder druk zetten Rusland het toegezegde WK 2018 af te pakken. Hoe ik dat weet? Nou, lees deze brief van de Amerikaanse Senaat maar even.

Deze Amerikaanse actie is een klassiek voorbeeld van een financieel-economische oorlog. Een ander voorbeeld was Iran, dat een paar jaar geleden uit het internationale SWIFT-betalingssysteem werd verwijderd, waardoor het land feitelijk werd ontkoppeld van de wereldeconomie. Net als bij Rusland was het een straf voor de steun aan vermeende terroristen. De druk werkte: Iran ging overstag en nam plaats aan de onderhandelingstafel. Volgens Alastair Crooke, een voormalig MI-6 ‘spion’ en EU-adviseur, is het doel van deze vorm van oorlog simpel: het behoud van het op de dollar gebaseerde financiële systeem. Dat vertelde hij althans in dit Turkse interview.

Iemand die hier nog veel meer van weet, is Juan Zarate, auteur van Treasury’s War en voormalig medewerker van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Volgens hem bestaat er bij het ministerie een afdeling die jarenlang in het geheim heeft gekneed aan de ‘financiële neutronenbom’. Hij kwam op deze naam omdat het een instrument is dat bijna elk land op de knieën kan krijgen zonder een schot te lossen. Volgens hem is een financieel-economische aanval krachtiger dan welk militair wapen ook.

Kern van dit wapen is de Amerikaanse controle over het wereldwijde bancaire systeem. Door banken te beschuldigen van steun aan terroristen of witwassen, kunnen complete landen financieel geïsoleerd worden. Maar er zijn nog veel meer tactieken. Volgens Zarate zijn de crash van de olieprijs en de daarbij behorende val van de roebel het afgelopen jaar ook onderdelen van een financiële oorlog. Dit doet denken aan de situatie in de jaren 80, toen de Sovjet-Unie op de knieën werd gedwongen door een bewuste strategie van lage grondstofprijzen.

Tot het Amerikaanse arsenaal in de financieel-economische strijd behoort zelfs iets banaals als een sms-bombardement. De Duits-Russische CEO van de Russische Sber-bank onthulde dat zijn bank eind 2014 bijna onderuit was gegaan doordat duizenden klanten, op de dag dat de roebel crashte, opeens een sms ontvingen met het advies al hun geld van hun rekening te halen omdat de bank dreigde om te vallen. Rusland reageerde op deze stroom van ‘aanvallen’ door een monsterverbond met China te sluiten. China’s steun voor Rusland komt doordat China maar al te goed beseft dat het 't volgende slachtoffer van de VS zou kunnen zijn.

Zelfs de oorlogen in het Midden-Oosten worden uitgevochten om de positie van de dollar te ondersteunen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde in augustus 2015 dat het niet-instemmen van het Amerikaanse congres met de Iran-deal zou kunnen leiden tot een versneld einde van het dollar tijdperk.

In Duitsland beginnen ze nu in te zien dat de Amerikaanse sancties tegen Rusland vooral Europa treffen. De door de VS veroorzaakte chaos in Libië, Irak en Syrië leidt tot een Europees vluchtelingenprobleem. Het leitmotiv? De VS sterker en de rest zwakker, lijkt het.

Dit is een bewerkte versie van het gereviseerde boek van Willem Middelkoop, The Big Reset, dat in september verschijnt.