Ga naar de inhoud
Amanda Bulthuis

Een buffer behouden als je in de bijstand zit? Dat mag dus niet zomaar!

COLUMN | Sparen is verstandig en moeten we aanmoedigen. Zeker als je een laag inkomen hebt. Dan is wat geld achter de hand voor onverwachte rekeningen of als de wasmachine stuk gaat namelijk extra belangrijk. Helaas wordt een spaarbuffer hebben als je bijstand aanvraagt actief ontmoedigd. De overheid vindt dat je dan juist niet te veel spaargeld mag hebben.

Te veel spaargeld? Dan geen uitkering

Als je een bijstandsuitkering aanvraagt, mag je als alleenstaande zonder kinderen maximaal 7.605 euro aan spaargeld hebben. Alleenstaande ouders en mensen die samenwonen mogen maximaal 15.210 euro hebben. Heb je meer spaargeld, dan is het niet zo dat je bijstandsuitkering omlaag gaat. Nee, je krijgt helemaal geen uitkering. Best een flinke straf voor een beetje spaargeld.

Bovendien kan je ook je geen recht op een bijstandsuitkering hebben doordat de grootouders een spaarrekening voor je kind aanleggen. Het spaargeld van minderjarige kinderen telt namelijk ook mee bij jouw spaargeld voor de bijstand.

Normen nauwelijks toereikend voor buffer

Nu lijken die normbedragen voor de bijstandsuitkering nog best hoog. Daarom heb ik ook gekeken wat het NIBUD adviseert als spaarbuffer als je een inkomen op bijstandsniveau hebt, in een huurwoning woont en 10 jaar oude Kia Picanto rijdt. Als alleenstaande heb je dan een buffer van 7.400 euro nodig. Dat is al erg dichtbij de grens voor je bijstand. Je kan dan dus al in de problemen komen als je net wat te veel spaarrente krijgt bijgestort of een andere financiële meevaller hebt en wat extra's op je spaarrekening wilt storten vóór je een bijstandsuitkering aanvraagt.

Een alleenstaande ouder met kinderen moet in deze situatie volgens het NIBUD 8.550 euro aan buffer aanhouden. Nog ruim onder de grens voor je bijstand. Helemaal prima dus, lijkt het, want we hebben het hier alleen voor de financiële buffer voor het gezin. Spaargeld voor je kind, bijvoorbeeld voor een toekomstige studie of het halen van een rijbewijs, telt niet mee in het bedrag voor je buffer.

Daar moet je dus eigenlijk nog extra voor sparen of misschien besluit de grootouders van het kind dit te doen. Er blijft (15.210 – 8.550) 6.600 euro over om dit te regelen zonder dat jij je bijstandsuitkering verliest. Voor één kind is dat misschien best een aardig bedrag, maar bij twee kinderen mag je nog maar maximaal 3.300 euro spaargeld per kind hebben. Een studie kun je daar zeker niet van betalen..

Interen op spaargeld geen oplossing voor vaste lasten

Het gaat hier om spaargeld dat je al hebt vóór je een bijstandsuitkering aanvraagt. En misschien denk je dat het redelijk is dat mensen niet te veel spaargeld mogen hebben voor ze zo'n uitkering krijgen, maar het is eigenlijk heel krom.

Interen op je spaargeld is namelijk geen manier om je vaste lasten te betalen. Je kunt misschien één of twee maanden interen op je spaargeld en dan heb je niks meer achter de hand voor als de wasmachine stuk gaat, je een flinke rekening voor je eigen risico bij de zorgverzekering krijgt of je auto moet vervangen. Ondertussen lopen je vaste lasten wel door. En dan moet je alsnog een bijstandsuitkering aanvragen om die te betalen.

Geef meer ruimte aan spaargeld in de bijstand

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat iemand met tonnen op de bank een bijstandsuitkering krijgt, maar ik vind dat we het wel moeten stimuleren dat mensen voldoende financiële buffer aanhouden en wat spaargeld mogen hebben voor hun kinderen. Wat mij betreft tellen we het spaargeld van kinderen tot 18 jaar sowieso niet meer mee en moeten de grenzen voor wat een bijstandsgerechtigde zelf mag sparen in lijn zijn met de financiële buffer die nodig is voor zijn of haar situatie.

Amanda Bulthuis is financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl en houdt zich bezig met ontwikkelingen rondom verzekeringen en andere geldzaken.