Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

Druk zijn is hip, maar ook dom

We krijgen het steeds drukker en daar gaan we steeds slechter mee om. De nieuwe commercial van een grote drogisterij liet precies zien wat er misgaat. Je moet als moeder carrière maken, stappen zetten, 'mindful' blijven en met alle trends mee waaien. Van de overheid moet je meer werken en ondertussen moet je 'natuurlijk' ook nog gewoon het huishouden doen. Gelukkig heeft de medewerkster van de drogist daar wel een pilletje voor. Pure symptoombestrijding.

De echte uitdaging wordt niet aangepakt. Want druk zijn heeft ook een groot voordeel. Dat geeft status, houvast. Druk zijn betekent succesvol zijn. Onze maatschappij is geënt op winnen. Daar horen karaktereigenschappen bij als ambitie, discipline en doorzettingsvermogen. Dat zijn zaken die worden gewaardeerd. Vaak ten koste van alles. Ook onszelf.

Die prestatiedrang zorgt voor enorme uitdagingen. Op het werk resulteert dat in steeds harder werken. Terwijl, als we wat vaker juist gas terug zouden nemen, we zouden inzien dat we niet bepaald slimmer zijn gaan werken. We worden relatief gezien steeds minder productief en hebben minder focus.

We vergaderen meer, maar worden ook steeds individualistischer. Dat is leuk voor de digital nomads, maar het maakt ons ook een stuk minder effectief. We moeten dus steeds harder werken om te winnen. Stilstaan wordt dan gezien als achteruitgang. Ontspannen is not-done.

Focus
Lees ook:
Focus bij zorgverzekeraars op mindset: van stresstest tot dankbaarheidsdagboek

Die winnaarsmentaliteit speelt ook door in ons privéleven. Ook daar moeten we winnen. Vooruitlopen. Mee kunnen praten. In onze vrije tijd - als we niet op onze telefoon zitten -  leggen we een enorme druk op onszelf om die tijd zo optimaal mogelijk in te vullen.

Als we gaan sporten, moet het meteen een triatlon zijn. Inclusief bijbehorende Strava-app, nieuwe vriendengroep om mee te trainen en bijbehorende outfit.

Ook vakanties moeten Insta-waardig zijn. Tegenwoordig heb je bij hotels en andere vakantielocaties zelfs al selfie-spots zodat je jezelf op het mooiste plekje kan vastleggen. Zo ziet je vakantie er in ieder geval op social media fantastisch uit.

En ook onze kinderen worden niet gespaard. Die hebben hockey, tennis, voetbal, zwemmen, huiswerkcursus en 2 bijbaantjes. Ook in ons privé maken we ons zodoende continu veel te druk. Over alles.

Even stilstaan en je rust pakken, zoals Sifan Hassan tijdens haar Marathon in London onlangs deed, wordt gezien als falen. De recensenten riepen zelfs meteen: "Ze zal wel afhaken."

Terwijl we onszelf voorbij lopen, en steeds vaker omvallen, vragen we ons massaal af welke pil of programma ons toch op de been kan houden. Ontspannen is iets wat daarbij niet opkomt. Daar zou je je bijna voor schamen.

Toch won Sifan Hassan de marathon. Met Nederlands snelste tijd ooit.