Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

Dé levensles van de skivakantie zijn we vaak snel weer vergeten

Ondanks dat de populariteit van de wintersport langzaam afneemt (helaas geldt hetzelfde voor de sneeuwkwaliteit), zijn er toch veel Nederlanders de afgelopen weken richting de Alpen gegaan.

Buiten het feit dat je een week lang buiten bent, in beweging en met vrienden en/ of familie bent, ben je ook een week lang behoorlijk gefocust. 

Wat dat betreft biedt de wintersport misschien wel een van de beste lessen voor een vitaler leven. De meesten komen dan ook na een week vol energie, inspiratie en goede motivatie terug op kantoor.

Helaas verdwijnt die euforie dan als sneeuw voor de zon.

Wat bij terugkomst opvalt, is hoe snel het leven gaat. Dat merk je pas goed als je er even uit bent geweest. Waar je tijdens de vakantie alleen met de piste of de apres ski bezig was, staat nu je inbox roodgloeiend. Je agenda loopt over. Te veel collega's willen van alles van je gedaan krijgen. 

Om nog maar te zwijgen van de informatiestorm die tijdens de vakantie even was gaan liggen. Het lijkt allemaal even relevant en interessant. We willen overal meteen weer bij zijn. Ergens iets van vinden, op de hoogte blijven en mee kunnen praten.

Dat is dan ook met stip de reden dat we het steeds drukker krijgen. Dat we zoveel meer werkdruk ervaren. We laten onszelf te snel verleiden om allerlei zaken op te pakken die helemaal niet nodig zijn. We zijn daardoor heel druk, maar niet perse heel productief. We zijn continu afgeleid van wat we echt willen bereiken en verliezen onszelf in 'busy work'.  

En daardoor voelen we dat we moeten versnellen. Denken we niet goed na bij wat we doen of welke keuzes we maken. We missen kleine dingen, maken fouten. We doen allerlei taken tegelijk en vergeten zaken. 

Gelukkig hoeft dat helemaal niet. Sterker nog, je wordt veel productiever als je je leven weet te vertragen. Als je die focus van de vakantie weet vast te houden. Eerst nadenken; wat wil je precies bereiken en waarom is dat belangrijk voor je?

Dat overzicht behouden. Focus op je prioriteiten, die afronden en daar genoegen mee nemen, is een van de belangrijkste zaken om te zorgen dat je je niet continu druk voelt. 

Net als na een afdaling in de stoeltjeslift nog even napraten over die prachtige tocht of dat moeilijke stuk op de piste, voordat je weer aan een nieuwe begint.

Wat dat betreft werken we niet te hard, we laden te weinig op. Want dat moment van rust en reflectie heb je juist nodig om je focus weer op te laden. Je energie weer te focussen op wat je ook alweer echt wilde bereiken. Zodat je je daar straks weer op kan focussen. Dat betekent ook dat je een hoop zaken beter niet (meer) kunt doen. 

Zo haal je in ieder geval de druk van het werk en breng je de rust in je week. Dan heb je aan het eind van de week ook niet het gevoel dat die vakantie alweer een eeuwigheid geleden lijkt.