Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

De strijd tussen Zuckerberg en Musk

Op 19 november 2014 startte een strijd tussen titanen. Een strijd tussen twee van de machtigste mannen ter wereld. Twee mannen die invloed hebben op miljarden levens. Die elkaar proberen te overtuigen van goed en kwaad. Het 'begin van de vooruitgang' tegenover 'het einde van de wereld'.

Elon Musk was op die dag uitgenodigd bij Mark Zuckerberg thuis. Tijdens het diner probeerde Zuckerberg samen met zijn team Musk te overtuigen van de kansen die kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) met zich meebrengt. Musk zag dat alleen heel anders.

Wat toen nog (verre) toekomstmuziek leek, is de afgelopen maanden in een razend tempo dichterbij gekomen. Waar de gemiddelde chatbot op de site van je bank of webshop vaak nog een tergende ervaring is, biedt ChatGPT een Google Search 'on steroids'.

In plaats van dat je zoekt, stel je nu een vraag en ChatGPT antwoordt. Zo liet Alexander Klöpping in Op1 al zien hoe ChatGPT binnen enkele seconden twee verschillende opiniestukken produceert over Mark Rutte. In het Nederlands geschreven en goed leesbaar. Zelfs zo goed, dat het in veel gevallen nauwelijks te onderscheiden is van een menselijke reactie.

Maar het stopt niet bij chatten. Zo kan AI al je muziek componeren, je podcast verbeteren, een serie futuristische selfies van jezelf laten maken of al je websiteteksten laten schrijven.

Volgens Zuckerberg zijn de kansen dan ook oneindig. AI kan helpen bij het detecteren van laster, racistische of terroristische content op (zijn) social media (en natuurlijk andere sites). Het kan helpen de gezondheidszorg en educatie te verbeteren. Epidemieën te voorspellen. Onze productiviteit te verhogen en het algoritme verbeteren om jou de meest virale content te tonen. Tot zover Zuck's betoog.

Musk ziet eerder de risico's en vreest zelfs voor een 'AI Apocalyps'. Zo waarschuwt hij voor het in verkeerde handen vallen van AI. En voor AI als superintelligent wezen dat zelf uiteindelijk een bewustzijn ontwikkelt en daarmee een gevaar vormt voor onze beschaving.

Maker
Lees ook:
Maker ChatGPT lanceert tool om AI-teksten te detecteren

Maar het kan al concreter. Zo zijn Google-medewerkers al jaren tegen de Google AI-ontwikkelingen voor het Pentagon, en zetten landen als Rusland en China ook al groot in op AI.

Denk ook aan de verspreiding van nepnieuws, gebrek aan databeveiliging, spam en online fraude, minder menselijke interactie, frauderen op school en het verlies van banen.

Dat laatste is best goed denkbaar, want waar we jarenlang dachten dat het vooral onze creativiteit is die onze banen beschermt van de emotieloze computers, zie je nu dat AI middelmatige schrijvers, onderzoekers, presentatoren, onderzoekers, illustrators, administratief medewerkers en straks bijvoorbeeld ook buschauffeurs, parkeerwachters en klantenservicemedewerkers kan vervangen.

Niet alleen Musk, maar ook tal van anderen vrezen voor de slimme software. Ook Sam Altman, nota bene de oprichter van OpenAI, de ontwikkelaar van onder andere ChatGPT, houdt zijn hart vast. Hij en Musk zijn OpenAI dan ook samen gestart om zelf de veiligheid van AI te waarborgen. Ze dringen aan op meer regulering van en controle op de ontwikkeling van AI en waarschuwen iedereen voor de gevaren van AI.

De grote vraag is nu, wie van de twee titanen krijgt gelijk? Zuckerberg, die een heel continent wist te manipuleren of Musk die met zijn buitensporige gedrag honderden miljarden dollars aan beurswaarde kan doen verdampen?

Een ding staat vast. Hoe Musk er ook over denkt; in de ontwikkeling van AI gaat de komende periode een extreme versnelling plaatsvinden.