Zo maak je van 2023 een succesvol spaarjaar
Een nieuw jaar is voor velen hét moment voor goede voornemens. Eén van de beste financiële voornemens voor het komende jaar is starten met sparen of dit structureler aanpakken. 'Hoezo?' denk je nu misschien. "We hebben in Nederland toch juist hartstikke veel spaargeld?" En dat klopt ook wel. In november van dit jaar hadden we met zijn allen bijna 425 miljard euro aan spaargeld. Tegelijkertijd is dit spaargeld ook heel scheef verdeeld.
Veel mensen hebben weinig tot geen spaargeld
10 procent van de Nederlandse huishoudens heeft 100.000 euro of meer aan spaargeld, maar 20 procent heeft minder dan 2.500 euro op de spaarrekening staan. En dan is er ook nog eens 11 procent die helemaal geen spaargeld heeft.
Er is dus voor een grote groep spaarders nog heel veel te winnen als ze meer of structureler sparen. Bovendien zijn de spaarrentes eindelijk weer aan het stijgen, dat maakt sparen ook steeds interessanter. Maar hoe maak je van 2023 dan voor jou een succesvol spaarjaar?
Hoeveel spaargeld heb je nodig?
Als eerste moet je zorgen dat je genoeg spaargeld hebt voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld als je wasmachine stuk gaat of je in het ziekenhuis belandt en een onverwachte rekening krijgt voor je eigen risico. Het spaargeld dat je hiervoor achter de hand houdt, is je financiële buffer.

Hoeveel buffer je nodig hebt, verschilt per situatie. Iemand met een gezin heeft een grotere buffer nodig dan een alleenstaande. En iemand met een koopwoning moet bijvoorbeeld nog wat extra achter de hand houden voor onderhoud aan de woning. Op de website van Nibud kun je berekenen hoeveel buffer je nodig hebt. Probeer vervolgens in elk geval deze buffer op te bouwen in 2023. Een handig hulpmiddel hierbij is om in je bankierenapp in te stellen dat je elke maand automatisch een bepaald bedrag overmaakt naar je spaarrekening.
Voldoende buffer? Ga voor financiële vrijheid!
Heb je al (bijna) voldoende buffer? Dan is het nog steeds belangrijk te blijven sparen. Het is namelijk ook verstandig als je geld achter de hand hebt om een aantal maanden te overbruggen als je werkloos raakt of om inkomensterugval op te vangen bij arbeidsongeschiktheid. Zo'n buffer geeft rust en zekerheid. Hier is een flink bedrag voor nodig. Volgens het Nibud zou je elke maand 10 procent van je netto-inkomen moeten sparen om dit voor elkaar te krijgen.
Betaal jezelf eerst
Misschien is 10 procent van je inkomen voor jou wat veel, maar probeer dan in elk geval elke maand een vast percentage te sparen dat past bij jouw situatie. De beste manier om dit vervolgens vol te houden is door jezelf elke maand als eerste te betalen.
Veel mensen zien sparen als het sluitstuk van hun begroting. Je betaalt van je inkomen eerst alle uitgaven en wat je aan het einde van de maand nog overhebt, kun je sparen. Maar beter is om als je inkomen binnenkomt, meteen een percentage hiervan over te maken naar je spaarrekening. Van hetgeen dat overblijft, moet je elke maand je uitgaven kunnen betalen.
Deze manier van omgaan met sparen zorgt ervoor dat je structureel spaart en dat je kritischer bent op je uitgaven. Als je namelijk halverwege de maand nog aardig wat geld op je betaalrekening hebt staan, is de verleiding groter om er dingen mee te kopen die je niet per sé nodig hebt. En dan realiseer je je aan het einde van de maand ineens dat er niks meer over is om te sparen.
Ga voor de hoogste rente
De rente die je ontvangt over je spaargeld kan tot slot een mooie extra motivatie zijn om te sparen. Kijk daarom verder dan de bank waar je je betaalrekening hebt. Banken als ING, Rabobank en ABN AMRO bieden namelijk maar 0,25 procent spaarrente. Terwijl de hoogste rente op een spaarrekening inmiddels al ruim boven de 1 procent ligt. Kies dus een spaarrekening waar je een goede rente op krijgt, dan groeit je spaargeld nog wat extra en maak je van 2023 een extra mooi spaarjaar.