Schrappen in je zorgverzekering? Doe het wel slim
Naast alles wat al duurder wordt, stijgt ook de premie van de zorgverzekering per 2023 fors. Hierdoor zijn we massaal op zoek naar manieren om te besparen op de zorgverzekering. Dit zie ik ook op onze website Geld.nl, waar het veel drukker is dan voorgaande jaren.
De keuzes die mensen maken voor hun zorgverzekering voor het komende jaar, laten goed zien dat ze willen besparen. Zo wordt vaker gekozen voor een hoger eigen risico. In ruil hiervoor krijg je namelijk korting op de premie van de basisverzekering. Dat loopt op tot 300 euro per jaar, een forse besparing dus.
Maar in het verhogen van het eigen risico zit ook een gevaar. Een hoger eigen risico betekent namelijk dat als je onverwacht toch een keer zorg nodig hebt die onder het eigen risico valt, je tot een hoger bedrag de kosten zelf betaalt.
Vooral voor behandelingen in het ziekenhuis kan dit flink oplopen en kun je al snel je hele eigen risico in één keer moeten betalen.
Stel jezelf daarom deze vragen voor je het eigen risico verhoogt: verwacht je het komende jaar zorgkosten uit de basisverzekering? Heb je de afgelopen jaren zorgkosten gemaakt uit de basisverzekering?
Als het antwoord op beide vragen nee is, kan het interessant zijn om je eigen risico te verhogen. Maar vergeet dan niet om ook nog de belangrijkste vraag te stellen: kan ik een eventuele rekening voor het eigen risico betalen als ik toch zorg nodig heb?
Alleen als het antwoord op die vraag ja is, is het eigen risico verhogen verstandig.

Opvallend is dat we zien dat voor 2023 meer mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering dan in 2022. Maar daar staat tegenover dat ze vaker voor een kleinere dekking kiezen. Zo kiezen mensen bij fysiotherapie bijvoorbeeld vaker voor maximaal zes behandelingen in plaats van grotere pakketten.
Ook kiezen mensen vaker voor de laagste tandartsdekking van 250 euro per jaar en maximaal 75 procent vergoeding per tandartsrekening.
Ook dit kan een slimme keuze zijn, want lang niet iedereen gebruikt alle zorg waarvoor ze zich aanvullend verzekeren. Een lagere dekking kan je dan zomaar honderden euro’s per jaar besparen.
Maar je moet wel eerlijk zijn tegenover jezelf: hoe groot acht je de kans dat je toch meer zorgkosten maakt dan waarvoor je je verzekert? En kun je als dat gebeurt de kosten zelf betalen? Alleen als het antwoord op de laatste vraag ja is, maak je zoals gezegd een verstandige keuze.

Bedenk daarbij ook dat aanvullend verzekeren lang niet altijd loont. Als je bijvoorbeeld maar twee keer per jaar op controle gaat bij de tandarts en bijna nooit gaatjes hebt, loont het meestal niet om je aanvullend te verzekeren.
Een controle kost namelijk ongeveer 30 euro per behandeling (dus 60 euro bij twee controles per jaar), terwijl een 'kleine' tandartsverzekering meestal meer dan honderd euro per jaar kost.
Ook hier kun je dus met een eenvoudig rekensommetje berekenen dat je de zorg beter zelf kunt betalen dan een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.
Kortom: kritisch naar je zorgverzekering kijken is altijd een goed idee. Want je hebt misschien minder zorg nodig dan je denkt of je kunt korting krijgen met een hoger eigen risico, omdat je toch bijna nooit zorg nodig hebt.
Maar maak je keuzes zorgvuldig en goed doordacht. Zo kun je met een gerust hart je zorgverzekering aanpassen of overstappen.