Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

De hel van het detoxen

Afgelopen week kon ik er weer een jaartje bijschrijven op de teller en dat gaat vaak gepaard met diverse etentjes en borrels. Toevallig had ik de week ervoor een detoxpakket van een vriendin gekregen om te testen, dus na een weekje verjaardag vieren was een detox misschien helemaal niet zo slecht idee. Iedere keer lijk ik alleen weer vergeten wat een hel dat detoxen is. 

We hebben met ons team al regelmatig gedetoxed. Meestal maximaal 3 dagen. Deze keer was het 5. En deed ik het alleen. Gelukkig wel met meer dan alleen sapjes dit keer. Maar ook met soep en gezonde repen is het nog behoorlijk afzien. Je hebt dan wel iets om op te kauwen, maar het gemis van koffie of een normale maaltijd kan je behoorlijk opbreken. Het heeft wel voordelen, alhoewel niet iedereen daar zo over denkt.

“Op 27 maart overleed een 35-jarige Vlaamse vrouw in Nederland nadat ze een detoxkuur onderging.” Als je gaat Googlen op detoxen, dan lees je al snel over de zin en onzin van detoxen. Het gaat zelfs zover dat de link wordt gelegd tussen detoxen en mogelijk overlijden. 

Hoe groot de detoxmarkt precies is, is moeilijk te zeggen, maar er gaan wereldwijd miljarden in om. En dat trekt profiteurs aan. Je kan dan ook tegenwoordig detoxen, je lichaam ontgiften, op de meest uiteenlopende manieren. Een nieuwe detox claimen kan je dan ook behoorlijk wat opleveren.

Ondanks dat de effectiviteit van detoxen nog steeds niet wetenschappelijk vaststaat, zijn er wel hele duidelijk voor- en tegenstanders. De laatste zijn ervan overtuigd dat het slecht is voor je lichaam. Dat het gevaarlijk zou kunnen zijn. En overbodig, je lichaam kan zichzelf prima verschonen. Maar ook deze claims zijn dus niet wetenschappelijk onderbouwd. 

Toch zijn er ook een heleboel mensen die erbij zweren. Steve Jobs dacht zelfs dat hij zijn kanker kon genezen door te vasten (helemaal niet eten). Iets waarmee je natuurlijk op de nodige weerstand vanuit de farmaceutische hoek kon rekenen.

Maar ook in Nederland zijn we getrakteerd op spraakmakend varianten om je lichaam te ontgiften. Zo trakteerde Patty Brard ons in 2005 op de tv-registratie van haar detox in de vorm van een klysma (darmkanaalspoeling) en adviseerde Rens Kroes ons een 3 weken durende modderdetox. 

Het zijn dit soort extremen die ervoor zorgen dat de mogelijke positieve zaken overschaduwd worden. Want ook al eet je dan wel een stuk minder, je bent ook een paar dagen suiker, cafeïne, zout, alcohol, e-nummers, vlees en verzadigde vetten vrij. En dat voel je wel.

Alleen als je dat doet om af te vallen, kom je van een koude kermis thuis. Zodra je stopt met je detox, komen de kilo’s vaak bijna net zo snel weer terug. Toch blijft het iedere keer weer opmerkelijk dat je na een paar dagen detoxen een soort frisse levensenergie ervaart. Je huid lijkt beter. Je proeft en ruikt meer. Die losse velletjes bij je nagels lijken verdwenen. Je slaapt beter én je buik is opeens ontdaan van dat laatste randje. 

Langzaam maar zeker komt er toch ook meer positief, veelbelovend, wetenschappelijk onderzoek. Misschien dat de ziekte bij Steve Jobs al te ver ontwikkeld was, maar nieuw onderzoek toont wel aan dat vasten zou kunnen helpen bij het verminderen van tumoren

En dan nog beweren sommigen dat dat puur een placebo effect is. Placebo of niet, de waarheid zal ergens in het midden liggen. Een ding is zeker. Je gaat je dagelijkse maaltijden een stuk meer waarderen.