Ga naar de inhoud
Amanda Bulthuis

Overstappen van zorgverzekering, waarom zou je dat doen?

COLUMN | De laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent voorbereidingen op de feestdagen, maar ook dat het weer tijd is om eens kritisch naar je zorgverzekering te kijken. "Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Het is waarschijnlijk toch veel gedoe en maakt het nou echt zoveel uit bij welke zorgverzekeraar ik zit", denk je misschien.

Je bent hierin zeker niet alleen. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat 23 procent van de consumenten die niet overstapten denkt dat er nauwelijks verschil is tussen de zorgverzekeraars. 14 procent denkt dat overstappen veel tijd of moeite kost.

Toch zijn de verschillen tussen de verzekeraars groter dan je denkt. Het begint al met de verschillen in premie. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering is in 2023 ruim 400 euro per jaar. Bovendien zijn de premies in 2023 gemiddeld bijna 9 procent gestegen.

Dit betekent dat je gemiddeld 130 euro meer per jaar betaalt. En dat komt bovenop alle andere dingen die door de hoge inflatie al duurder zijn geworden. Dat is op zichzelf dus al een goede reden om te kijken of je kunt besparen.

Alle
Lees ook:
Alle verzekeraars op een rij: zo veel duurder wordt je zorgpremie

Maar daarnaast verandert ook de dekking van je zorgverzekering elk jaar. En je eigen zorgbehoeften veranderen met de tijd ook. Als je dus niet goed oplet en jarenlang bij dezelfde zorgverzekering blijft, krijg je op een gegeven moment misschien niet meer alle zorg vergoed die je nodig hebt.

Of je hebt dekking voor zorg die je helemaal niet nodig hebt. Dus check ook of je zorgverzekering nog wel de dekking biedt die jij nodig hebt en of je dat bij een andere verzekeraar misschien goedkoper kan krijgen.

In het onderzoek van de ACM geeft ook 16 procent aan dat ze bang zijn dat een nieuwe zorgverzekering tegenvalt. Want, krijg je bij die nieuwe zorgverzekering wel dezelfde medicijnen en behandelingen in het ziekenhuis vergoed? De meeste behandelingen en medicijnen vallen onder de basisverzekering en krijg je dus ook bij een andere zorgverzekeraar vergoed.

Controleer wel altijd even of het ziekenhuis waar je naartoe wilt een contract heeft met de nieuwe zorgverzekeraar. Gebruik je een bepaald merk van een medicijn en wil je daar niet van afwijken? Informeer dan ook even bij de zorgverzekeraar die je op het oog hebt of ze dat merk vergoeden. Het is even een kwartiertje werk maar het kan je honderden euro’s besparen!

Je
Lees ook:
Je gezondheid als bespaarpost: 'Begrijpelijk, maar niet zonder gevaar'

Van de mensen die niet overstapten van zorgverzekering, geeft 14 procent in het onderzoek van de ACM aan dat overstappen teveel tijd/moeite kost en 10 procent vindt het ingewikkeld om over te stappen. Toch valt ook dat erg mee. Er zijn veel vergelijkingssite die je helpen bij je keuze en als je er één kiest die is aangesloten bij het Keurmerk Objectief Vergelijken, weet je zeker dat je goed zit.

Op deze website vind je eenvoudig zorgverzekeringen die passen bij je wensen, je kunt checken of je zorgverleners een contract hebben en de aanvraag van je nieuwe zorgverzekering regel je online in een paar minuten. Bovendien wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd als je vóór 1 januari overstapt.

Zoals je ziet zijn de verschillen tussen de zorgverzekeringen dus best groot en is er dit jaar extra veel reden om eens kritisch naar je zorgverzekering te kijken. Ga jij de komende weken ook je zorgverzekering vergelijken? Ik in elk geval wel!

Amanda Bulthuis is financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl en houdt zich bezig met ontwikkelingen rondom verzekeringen en andere geldzaken.