Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

Mentale veerkracht verhogen, dans mee met de Finse Premier

Het zal je niet ontgaan zijn dat de Finse Premier Sanna Marin de laatste tijd behoorlijk onder vuur ligt. Diverse video’s van haar zijn, al dansend en feestend, op social media beland. Niet iedereen kan dat evengoed waarderen.

Ondanks dat we allemaal net terug zijn van een hopelijk ontspannen vakantie ligt er een spannende periode in het vooruitzicht. Voor velen ook niet echt een reden tot dansen. Dit is dan ook een van de grootste verwijten die Premier Marin wordt aangekerekend: Hoe kun je dansen terwijl we in zo’n uitdagende tijd zitten? En dat terwijl de Finnen er momenteel nog een stuk beter voorstaan dan wij in Nederland. 

Recessie ligt op de loer en de invloed van de oorlog zorgt voor veel onrust. De inflatie is nog nooit zo hoog geweest. Dankzij de toenemende werkdruk, in combinatie met het hybride werken, zijn we een stuk minder sociaal geworden op de werkvloer. De essentiële verbinding tussen collega’s neemt af en daarmee ook de loyaliteit naar de werkgever. 

Toch is het verstandig om niet in de slachtofferrol te verzanden. Sterker nog, in dit soort periodes ontwaken juist de nieuwe helden. Het vergt alleen doorzettingsvermogen en mentale veerkracht. Veerkracht gaat over opstaan nadat je gevallen bent. Bestand zijn tegen stress en tegenslag.

Er is tegenwoordig dan ook geen bedrijf dat niet de mentale veerkracht van haar personeel wil verhogen. In de steeds sneller veranderende maatschappij is veerkracht essentieel om bij te blijven en jezelf telkens te verbeteren. En dat gaat een stuk beter als je positief in de wedstrijd staat. Want negativiteit trekt negativiteit aan. Je ziet op een gegeven moment alleen nog maar de slechte dingen en dan wordt het een bijzonder zware wedstrijd. Een die je waarschijnlijk niet gaat winnen.

Feestende
Lees ook:
Feestende Finse premier ongepast? 'Ophef vreselijk overdreven'

Bovendien helpt die positieve instelling juist je mentale veerkracht. Als je om jezelf kan lachen als je valt, sta je ook makkelijker op. Als je net als Premier Marin af en toe met vrienden uitgaat, lol maakt, danst, zingt, gek doet, heeft dat een enorm positief effect op je welzijn. 

De verbinding met anderen zorgt onder andere voor de aanmaak van oxytocine, het knuffelhormoon in ons brein, dat ons vrolijker, maar ook beter bestand maakt tegen stress. Het zorgt ervoor dat we lekkerder in ons vel zitten, meer aandurven en beter kunnen presteren. Bovendien zorgt een positieve instellingen voor een meer creatieve geest. Helaas zijn we in het bedrijfsleven steeds minder bezig met het behouden van die positieve instelling en neemt daarmee ook onze veerkracht af.

Gelukkig zijn er ook Finnen die hun Premier volledig steunen. In een steunbetuiging aan hun ‘Coolste Premier ter wereld’ hebben Finse celebrities en politici hun eigen danskunsten opgenomen en gedeeld. Ik weet zeker dat Premier Marin met iedere nieuwe video weer een kleine glimlach op haar gezicht krijgt. En daarmee haar veerkracht telkens weer toeneemt om zich te verweren tegen de keerzijde, dat deze privézaken publiek zijn geworden. 

Met andere woorden, we zouden allemaal misschien iets meer mogen dansen. Ook, juist, als het tegenzit. Het zou me dan ook niets verbazen als onze Minister President ook af en toe een dansje waagt. Al blijft dat vooralsnog achter gesloten deuren.

Hidde de Vries is spreker en oprichter van het trainingsbureau The Recharge Company dat zich richt op vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.