Ga naar de inhoud
Amanda Bulthuis

Een kind kan het bedenken: de tandarts hoort in de basisverzekering

Welke zorg is het meest belangrijk? Als je mij dat als kind had gevraagd, had ik waarschijnlijk gezegd: "De dokter (huisarts), de tandarts en het ziekenhuis." Dat was voor mij namelijk vanzelfsprekend.

Als je ziek bent, ga je naar de huisarts en als het heel erg is naar het ziekenhuis. Daarnaast ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Maar zo simpel vindt de overheid dat niet: de tandarts zit voor volwassenen, anders dan de huisarts en belangrijkste ziekenhuiszorg, namelijk al een hele tijd niet meer in het basispakket.

Niet naar de tandarts uit angst voor de rekening

Je moet dus een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor de tandarts of de kosten zelf betalen. En dat heeft ongewenste gevolgen. 1,5 miljoen mensen gaan nu niet naar de tandarts, omdat ze bang zijn dat ze de rekening niet kunnen betalen.

1
Lees ook:
1 op 5 kinderen gaat niet op controle: Schouten wil terugkeer van schooltandarts

Een controle kost maar 20 tot 30 euro, maar wat als blijkt dat je toch een gaatje hebt of een grotere behandeling nodig hebt? Daarom mijden mensen met een krappe beurs de tandarts. Hoe langer je niet gaat, hoe groter echter de kans dat er meer behandelingen nodig zijn om je gebit weer gezond te krijgen.

Ook kinderen de dupe

Bovendien gaat 1 op de 5 kinderen tot 18 jaar nu niet naar de tandarts, wat volgens minister Carola Schouten van Armoedebeleid deels komt doordat de ouders zelf niet naar de tandarts gaan, omdat ze bang zijn voor de rekening van de tandarts. Vervolgens gaan de kinderen ook niet naar de tandarts, hoewel dat wel vergoed wordt door de basisverzekering. Ze starten dan al vroeg met een slecht gebit en dat moet je natuurlijk echt niet willen!

Kosten wegen op tegen de baten

De tandarts moet dus weer gewoon in de basisverzekering! Dan kan elke volwassene weer naar de tandarts zonder bang te hoeven zijn voor de rekening en geven ze meteen het goede voorbeeld aan hun kinderen.

"Maar wat moet dat wel niet kosten?", hoor ik je denken. De kosten hiervoor zouden volgens het Centraal Planbureau op 1,2 tot 1,9 miljard euro uitkomen. Dit weegt ruimschoots op tegen andere kosten die dan lager worden of verdwijnen, zoals 3 miljard euro per jaar aan productiviteitsverlies door ziekteverzuim vanwege gebitsproblemen.

Geen
Lees ook:
Geen geld voor de tandarts: 'Mondzorg moet terug in het basispakket'

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kosten voor andere gezondheidsproblemen als gevolg van een slecht onderhouden gebit, zoals hart- en vaatziekten.

Er zijn dus alleen maar goede redenen om de tandarts weer te vergoeden uit de basisverzekering en zelfs een kind kan bedenken dat het bij de basiszorg hoort. Dus, minister Kuipers van Volksgezondheid, waar wacht u nog op?

Amanda Bulthuis is financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl en houdt zich bezig met ontwikkelingen rondom verzekeringen en andere geldzaken.