Ga naar de inhoud
Amanda Bulthuis

Grootbanken, verhoog de rente van kleine spaarders eerst!

Goed nieuws, de Europese Centrale Bank (ECB) heeft na 11 jaar eindelijk weer haar rentes verhoogd. En dus kan de spaarrente weer omhoog!

Maar heb je weinig spaargeld? Dan heb je hier bij de grote banken voorlopig weinig aan. Deze banken verhogen nu eerst de negatieve rente voor spaarders met een saldo hoger dan 100.000 euro.

De rente voor spaarders met minder spaargeld blijft bij ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank voorlopig op 0 tot 0,01 procent staan. Schandalig eigenlijk dat de banken er niet voor kiezen om de 'kleine spaarder' eerst te belonen met meer spaarrente.

Sparen is voor veel huishoudens namelijk niet gemakkelijk. De helft van alle huishoudens heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek minder dan 15.000 euro aan spaargeld op de bank staan. En de Rabobank onderzocht zelf dat 14 procent nog niet eens de benodigde minimale buffer van 3.400 euro op de spaarrekening heeft.

Eerste
Lees ook:
Eerste verhogingen spaarrente binnen: Rabo en LeasePlan Bank

Gezien de huidige economische situatie zal het voor steeds meer huishoudens alleen maar moeilijker worden om te sparen. Door spaarders met een klein saldo als eerste meer rente te geven, laten banken zien dat ze oog hebben voor deze situatie en mensen die hun best doen om te sparen willen stimuleren.

Dus banken, gebruik de ruimte die ontstaat door de renteverhoging van de ECB eerst voor deze kleine spaarders! Voor de vermogende spaarders is het heus zo erg niet als ze wat langer moeten wachten op afschaffing van de negatieve rente.

Voor wie niet wil wachten tot de eigen bank over de brug komt met een hogere rente, zijn er gelukkig meer (kleinere) banken in Nederland.

Sommige van die banken, zoals Centraal Beheer en NIBC Direct, hebben de rente ook voor spaarders met lagere saldo's alvast verhoogd.

En ik verwacht dat er meer zullen volgen. Dus wil je met je zorgvuldig bij elkaar gespaarde geld toch iets meer rente dan bij je grootbank? Kijk dan wat verder, want overstappen met een deel van je spaargeld is dan waarschijnlijk een goed idee!