Zahra Boufadiss

Geprinte biefstuk met een snufje deugdzaamheid

12 juli 2022 07:19

Een 3D-geprinte biefstuk. Toen ik dat las, kreeg ik direct allerlei sci-fi gevoelens. Het bekende biefstukrestaurant Loetje heeft voor het eerst een vegetarische biefstuk op de kaart.

Natuurlijk heb ik wel vaker nepvlees geprobeerd. Sojakip, gehackt en de Beyond-burger: allemaal hebben zij de weg naar mijn spijsverteringskanaal gevonden. Maar voedsel dat uit een 3D-printer komt, dat nog nooit.

Hoe het werkt? Het vegetarische mengsel wordt laagje voor laagje op elkaar geprint, zodat er een soort vleesstructuur ontstaat. Ik zag het meteen voor me: een keuken met grote grijze printer en jus-toner. Natuurlijk wil ik dat proeven!

En dus gingen mijn vrienden – carnivoren en vegetariërs – op een draf naar het restaurant om zelf de proef op som te nemen.

Ook in 2022 behoor ik nog altijd tot de vleesetende groep, al zijn er in mijn Amsterdamse bubbel wel steeds meer vegetariërs en veganisten. De argumenten die pleiten tegen vleeseten kan ik zó oplepelen.

Natuurlijk weet ik dat de hoeveelheid vlees die de mens naar binnen werkt, uiteindelijk zal leiden tot een vroegtijdig einde van het leven op deze aardkloot.

Filmpjes met knorrende biggetjes die naar de slacht worden gebracht, klik ik snel weg. Ik hóú van dieren en krijg buikpijn van die misselijkmakende beelden. En gezond is het ook al niet, om grote hoeveelheden dierenvlees te eten.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Vegabiefstuk roept woedende reacties op: hoe komt dat?

Toch heb ik nooit overwogen om vlees voortaan links te laten liggen. Simpelweg omdat ik het te lekker vind. Een goede biefstuk – zo rood mogelijk alsjeblieft – of stoofvlees dat urenlang heeft opgestaan, is tot nu toe onvervangbaar gebleken. Ik weet dat het egoïstisch is, maar ik heb onvoldoende ruggengraat om afstand te doen van die luxe.

Sommige mensen eten vlees, anderen niet. Je bepaalt zelf wat je in je lijf stopt, zou je denken. Maar het valt op dat vegetariërs en veganisten vaak boze reacties oproepen bij hun vleesetende medemens.

Zo kreeg een twitteraar die enthousiast verslag deed van de 3D-biefstuk hordes woedende carnivoren over zich heen. Hoe durfde hij blij te worden van nepvlees.

Het leek wel alsof hij koste wat kost een dood dier moest eten. Mensen schepten op over de hoeveelheid dode dieren die zij aten. Vaak werd het berichtje voorzien van een foto ter bewijs.

Van dat soort vleesfanatici mogen vegetariërs ook geen nephamburger of faux hotdog eten. Geen vlees, dan ook geen nepvlees, zo lijkt de bekrompen gedachte. Het komt bij deze carni-fundamentalisten niet op dat vegetariërs hun keuze niet hebben gemaakt omdat zij vlees niet lekker vonden. Maar bijvoorbeeld vanwege het klimaat, of de misdadigheid van de vee-industrie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlees is flink duurder geworden en dat komt hierdoor

Eerlijk is eerlijk: van die 3D-biefstuk ben ik niet stante pede vegetariër geworden. En ik ga ook niet wekelijks naar dit restaurant om de fake steak te eten. Het was namelijk nog geen perfecte biefstuk. De real deal smaakt voor mij beter dan de vervanger.

Toch gingen wij – vegetariërs én carnivoren – met een glimlach naar huis. Het was namelijk het beste nepvlees dat ik ooit heb geproefd. Als je bedenkt hoe ver we zijn gekomen, van de eerste witte sojaschijf naar een bijna echte biefstuk, stemt dat hoopvol. Ik weet zeker dat nep straks niet meer van echt vlees te onderscheiden is.

Misschien is de meest verstokte vleeseter straks wel te verleiden om eens een 0.0 gehaktbal te proberen. Als een paar mensen daardoor bereid zijn ook af en toe vegetarisch te eten, kan dat al grote impact hebben op het klimaat. Dan hoeven we ook minder dieren te doden voor ons eigen genot. Hopelijk is het noodlot van onze aarde nog te keren met behulp van de wetenschap.