Ga naar de inhoud
Amanda Bulthuis

Betalen voor je spaarrekening is zo erg niet

Spaar je bij SNS Bank, Regiobank of ABN AMRO zonder dat je daar betaalrekening hebt? Dan stelt de bank je binnenkort voor een keuze: elke maand betalen voor je spaarrekening of een andere bank zoeken.

Je instinct zegt natuurlijk meteen: "Dit is belachelijk! Hoezo moet ik betalen voor mijn spaarrekening?" Maar als je even verder kijkt, blijkt dit helemaal niet zo erg.

De grote banken willen het liefst totaalklanten, dus mensen die een betaalrekening bij ze hebben én daarnaast nog één of meerdere spaarproducten, een lening of een hypotheek.

Je betaalt in dat geval elke maand een bedrag aan de bank voor je betaalrekening en de spaarproducten kun je dan 'gratis' gebruiken. Klanten die enkel een spaarrekening hebben en dus verder niks betalen, zijn eigenlijk niet zo interessant voor zo’n bank.

Bij ING en Rabobank kun je daarom al heel lang alleen een spaarrekening afsluiten als je er ook een betaalrekening hebt. Tegenwoordig is dat dus ook bij SNS Bank, RegioBank en ABN AMRO het geval.

Maar die laatste banken hebben uit het verleden nog klanten met enkel een gratis spaarrekening, zonder betaalrekening. Daar willen ze nu iets aan doen.

Logisch, vanuit de bank gezien, en voor de gemiddelde spaarklant is het ook niet zo erg. Er zijn namelijk nog genoeg andere banken waar je je spaargeld kunt onderbrengen zonder ervoor te hoeven betalen. Denk aan LeasePlan Bank, Bigbank, Lloyds Bank of één van de buitenlandse spaarrekeningen via het platform van Raisin.

En het belangrijkste, bij deze 'gratis' banken krijg je ook nog eens een hogere spaarrente dan bij de grootbanken. Als de spaarrentes weer gaan stijgen, zal het renteverschil tussen de grootbanken en deze kleinere banken alleen maar groter worden.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom de hypotheekrente wel stijgt, maar je spaarrente niet

Maar is het wel veilig om je geld bij een kleinere, minder bekende, bank te stallen? Alle bovengenoemde banken vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de EU en garanderen je spaargeld tot 100.000 euro. Dus ja, het is gewoon veilig.

Begrijp me niet verkeerd. Ik zelf zou ook liever zien dat je overal gratis kan sparen, maar we hoeven geen probleem te maken van de stap die SNS, RegioBank en ABN AMRO zetten.

Ik heb zelf ook 'geshopt' en een extra spaarrekening geopend bij één van de kleinere banken met een hogere spaarrente. En ja, ik vind het ook fijn om een klein deel van mijn spaargeld bij mijn eigen grootbank te houden, dus ik heb ook nog een spaarrekening bij die bank. Voor mijn betaalrekening betaal ik toch al en de spaarrekening zit er dus gratis bij.

Zo houd ik  mijn spaargeld gespreid over meerdere partijen, zonder extra kosten, en krijg ik ook nog eens een hogere spaarrente. Dus krijg je binnenkort een bericht van je banken dat je moet gaan betalen voor je spaarrekening, ga dan gerust eens shoppen voor een bank waar je nog gratis spaart.