Ga naar de inhoud
Zahra Boufadiss

Geef me dat vaccin

Ieder jaar bezoek ik de Womens Health Clinic in Amsterdam. Daar heb ik een date met een gynaecoloog. Liggen, benen in de beugels, eendenbek erin, swabje erlangs, eendenbek eruit. Zo'n onderzoek is niet prettig, maar goed, het moet. De dag van de uitslag zet ik groot in mijn agenda en vervolgens begint het lange wachten.

Precies op het afgesproken moment ontvang ik het telefoontje. Tot nu toe waren die gesprekken teleurstellend: over een jaar moet ik weer terugkomen. In mijn omgeving kan ik zo al vijf mensen opsommen die in deze cyclus zitten. Allemaal hebben we onrustige cellen bij de baarmoedermond, veroorzaakt door het HPV-virus. Een virus dat uiteindelijk tot kanker kan leiden.

HPV loop je heel makkelijk op. Via seks, onbeschermd, of beschermd. En niet ook alleen via geslachtsgemeenschap. Omdat je geen klachten krijgt, geef je het virus ongemerkt door aan de volgende. En als je geluk hebt, wordt HPV toevallig én op tijd ontdekt. Bijvoorbeeld tijdens het bevolkingsonderzoek of wanneer je huisarts een uitstrijkje maakt.

Ik had toch liever een beetje bescherming gehad dan helemaal niets

Zelf liep ik door de Kalverstraat in de spits, toen mijn huisarts belde: besmet met het HPV-virus. Dat zag ik niet aankomen, en dan ook nog het soort HPV dat kanker veroorzaakt. Ik werd doorverwezen naar de gynaecoloog voor nader onderzoek. Vanaf dat moment kwam ik in de controlemolen terecht. Er is helaas geen behandeling tegen het virus, maar ik hoefde me écht geen zorgen maken, verzekerde de arts. "Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op, na een jaar of twee." 

Natuurlijk ging ik me toen júíst zorgen maken. Terecht, zo blijkt, want dat zelfhelend vermogen werkt niet bij ieder lichaam optimaal. En dus zit het virus drie jaar later nog steeds in mijn lijf. Inmiddels heb ik een stuk of zes dates met de gynaecoloog gehad. Als de cellen onrustig blijven, zullen er maatregelen volgen, wordt nu gezegd. Dan worden die rotcellen weggesneden of weggebrand. Niet prettig, maar wel nodig, want als mijn lichaam het virus niet verbant, kan het binnen tien tot vijftien jaar een enorme waslijst aan soorten kanker opleveren. Kanker in de baarmoeder, mond, keelholte en vagina. Nogal heftig.

We hebben te maken met een superslome, super spreading, sluipmoordenaar

We hebben te maken met een superslome – super spreading – sluipmoordenaar, maar de bestrijding van het HPV-virus staat heel laag op de overheidsagenda. Waarom krijgen we hier niet meer informatie over? Op de middelbare school, bij seksuele voorlichting, in de huisartsenpraktijk of aan de keukentafel: we horen er niet of nauwelijks iets over. Mijn vriendinnen en ik ontdekten het bestaan van HPV pas toen we zélf de diagnose kregen. Lekker laat dus.

Sinds 2010 kunnen meisjes gelukkig een vaccin krijgen tegen HPV. Die vaccinatie is veilig en zeer effectief. Omdat ik destijds al seksueel actief was, ging het vaccinatiefeest voor mij niet door. Beetje jammer dat ik nu lees dat die prik mij wel degelijk had kunnen beschermen. Alleen wat minder dan een maagd. Nou, ik had toch liever een beetje bescherming gehad dan helemaal niets. Ik had in ieder geval de optie van een prik willen hebben: mijn lijf, mijn keuze. Als ik destijds wel een vaccin had gekregen, zat ik nu misschien niet met de gebakken peren.

Voor mijn generatie is het wellicht te laat. Jammer dan. Maar de overheid zit nu nog steeds te slapen. We lopen in de bestrijding van het HPV-virus hopeloos achter op andere landen. Het blijft heel lastig om een vaccin te krijgen. En jongens krijgen pas sinds dit jaar een gratis vaccin, terwijl HPV ook bij hen kanker kan veroorzaken. Alleen kinderen tussen de 9 en 18 jaar krijgen nu kosteloos een prik.

Daarom heeft de Gezondheidsraad Nederland drie jaar geleden al op de vingers getikt: iedereen tot 26 jaar zou gratis een HPV-vaccinatie moeten krijgen. Maar met dat dringende advies heeft ons kabinet vervolgens precies niets gedaan. Dus moet een groot deel van de bevolking de kosten voor zo’n vaccin nog steeds zelf ophoesten. Hoeveel? 450 euro. Niet iedereen kan dat lappen. Of ze kunnen het wel betalen, maar zien het nut van vaccineren niet. En dan loop je onbeschermd rond, totdat het onvermijdelijk een keer raak is.

Graag wat meer informatie over het HPV-virus, dus. Laat mensen die seksueel actief zijn zelf bepalen of ze gevaccineerd willen worden. Een vaccin dat goed beschermt tegen kanker zou gratis moeten zijn voor iedereen. Dat kost wat, maar kan het er vanaf? Die jaarlijkse onderzoeken bij de gynaecoloog zijn een stuk duurder dan een eenmalig vaccin. Dus geef ons die fucking prik.