Amanda Bulthuis

Overwin je overstap-angst (en bespaar)

04 mei 2022 07:08

Elk jaar even je verzekeringen onder de loep nemen en waar nodig overstappen, bespaart je al snel honderden euro's. Je hebt deze boodschap vast wel vaker gehoord of gelezen. Maar ondanks dat je je hiervan bewust bent, blijft je gedrag hetzelfde. Net als dat je weet dat die goedkope vliegreis naar Spanje slecht is voor het milieu, maar je 'm toch boekt. Zo blijf je waarschijnlijk ook vaak jarenlang bij dezelfde verzekeraar, terwijl je weet dat je dan onnodig te veel geld betaalt.

Nauwelijks overstappers

66 procent van de zorgverzekerden is de afgelopen zeven jaar bijvoorbeeld geen enkele keer overgestapt. Voor autoverzekeringen gaat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit van slechts 7 procent overstappers per jaar.

Niet naar je verzekeringen omkijken zorgt er ook voor dat je op een gegeven moment een verzekering hebt die niet meer bij je wensen of situatie past. Neem je autoverzekering. Je auto wordt elk jaar ouder, je krijgt er schadevrije jaren bij (of verliest ze misschien) en het gebruik van je auto verandert ook in de loop der jaren. Logisch toch dat de autoverzekering die je vijf jaar geleden afsloot, nu niet meer de beste is voor jou.

Verkeerde keuze

"Allemaal leuk en aardig, maar wat als ik verkeerd kies?", denk je nu misschien. Mensen zijn nu eenmaal bang om verkeerd te kiezen als ze overstappen van verzekering en doen daarom vaak liever niets. Of zoals budgetcoach Eef van Opdorp het zegt in dit artikel: "Ons brein is zo geprogrammeerd dat we het liefst alles bij het oude laten. We zijn namelijk bang om de verkeerde beslissing te nemen of verzinnen andere excuses." Daarnaast zijn mensen volgens gedragspsycholoog Marijke van Putten bang dat overstappen veel tijd kost en het uiteindelijk weinig oplevert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werk je (veel) thuis? Dan kun je besparen op je autoverzekering

Overwin je angst

Toch zijn deze angsten nergens voor nodig. Kijk gewoon elk jaar even kritisch naar je verzekeringen. Voldoet je huidige verzekering nog aan je wensen en vergoed deze wat je nodig hebt? Zo niet, dan is overstappen sowieso verstandig.

Kijk daarnaast ook altijd even naar je verzekeringen als er iets belangrijks verandert in je leven, zoals bij een verhuizing of een nieuwe auto. Maar ook als je bijvoorbeeld minder bent gaan rijden omdat je thuiswerkt, kan je autoverzekering aanpassen je ruim100 euro per jaar schelen. Of misschien heb je door corona voorlopig toch nog geen plannen om buiten Europa te reizen en is het tijd om die werelddekking van je doorlopende reisverzekering om te zetten naar een Europadekking.

Ook als de voorwaarden nog wel passen bij je wensen, loont het om verder te kijken. Van alle autoverzekeringen die passen bij je wensen is het verschil tussen de duurste en de goedkoopste bijvoorbeeld al snel bijna 300 euro per jaar.

Door je overstap-angst te overwinnen, hoef je nooit meer bang te zijn om bij de verkeerde verzekering te zitten of onnodig te veel te betalen.

Amanda Bulthuis is financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl en houdt zich bezig met ontwikkelingen rondom verzekeringen en andere geldzaken.