Zahra Boufadiss

Lil Kleine en de trial by social media

19 februari 2022 09:29

 

Strafzaken zijn hot. Mensen kunnen het niet helpen, maar lijken altijd nieuwsgierig naar wat er in de marge gebeurt, naar de duistere kant van onze maatschappij. Dus: seks, moord en bloed verkopen goed.

Niet zo gek dat journalisten naar hartenlust verslag doen van misdaad. Op grond van die mediaberichten vormen Jan en Alleman vervolgens hun eigen 'deskundige' mening: of Boris Boef schuldig of onschuldig is, én wat voor straf hij verdient.

Dus, als iemand ergens van wordt beschuldigd, buitelen journalisten, columnisten en andere mensen met een mening gewillig en massaal over elkaar heen. En ze bepalen daarmee niet alleen de toon van de discussie, maar ook wat het vonnis zou moeten zijn.

Trial by media, je hebt het vast al wel eens voorbij horen komen dit jaar. Want voordat een rechter een oordeel heeft geveld, gebeurt dat al publiekelijk aan talkshowtafels en in de krant. Voor je het weet, is een verdachte bij wijze van spreken al opgehangen en gevierendeeld door het volk.

Zulk plat volksvermaak bestaat al sinds de Middeleeuwen, maar nu ook juice channels niet meer weg te denken zijn uit ons medialandschap, wordt het risico op een trial by social media ook steeds groter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Platenlabel Top Notch stopt volledig met promotie Lil Kleine

Zo zag tout Nederland afgelopen weekend de beelden van het vermeende geweld tegen Jaimie Vaes. Op camerabeelden zou te zien zijn dat de vriendin van Lil Kleine door hem wordt mishandeld. En dat beeldmateriaal werd binnen no-time gedeeld op het juicekanaal van Yvonne Coldeweijer, waar ruim 400.000 volgers het geheel vol afschuw konden aanschouwen.

Eerlijk is eerlijk: zelf heb ik dit soort kanalen ook gevolgd; het is genieten geblazen voor een nieuwsgierig mens. Maar na mijn wittebroodsweken als juicer voel ik me inmiddels een beetje vies. Een voyeur van de publieke veroordeling en vernedering van bekende en minder bekende Nederlanders. Ook zij hebben toch recht op privacy?

We weten dat meerdere beroemdheden zijn geknapt door de voortdurende blootstelling aan het oordeel van het volk. Waren we afgelopen jaar niet nog en masse woest en verontwaardigd over hoe de media en roddelpers met Britney Spears omgingen tijdens haar meltdowns? Wie nu met popcorn op de bank zit, is eigenlijk geen haar beter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lil Kleine niet meer welkom bij concertreeks Tino Martin

Risico van het vak, hoor ik je denken. En ja, roddelmedia zijn allesbehalve nieuw, maar de dynamiek en reikwijdte van deze roddelkanalen zijn echt andere koek. Vroeger waren het een paar vervelende paparazzi die rondslopen en als een roofdier uit de struiken tevoorschijn sprongen. Niet heel prettig, maar ach. Hun foto's werden afgebeeld in de blaadjes die al snel bij de kapper eindigden, om daar te verpieteren en vervolgens snel in de vergetelheid te raken.

Tegenwoordig zijn alle telefoonbezitters potentiële speurneuzen, klaar om iemand te 'exposen'. Laat het giftige bad van social media vervolgens z'n werk doen… et voilà. Als little old me interessant genoeg zou zijn voor zo'n kanaal, zou ik instant agorafobie krijgen en nooit meer naar buiten gaan.

Hoewel burgeropsporing belangrijk kan zijn in strafzaken, zijn digitale lynchpartijen dat niet. Lil Kleine is bovendien niet opgespoord door het juicekanaal. Waarschijnlijk had de politie de camerabeelden al, en zijn deze gelekt. Dus Lil K. was sowieso tegen de lamp gelopen.

Als slachtoffer van vermeend huiselijk geweld, is Jaimie Vaes vast niet blij dat deze beelden op straat liggen. Op alle social media regent het berichten: ze krijgt steun, maar iedereen vindt ook wat van haar leven, keuzes en gezin. En daarmee wordt ze flink onder druk gezet om van alles te doen of te laten. Niet heel fijn voor een vrouw in haar positie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwak ogend 'zakenimperium' van rapper Lil Kleine wankelt

Probeer daarnaast nog maar eens aan betrouwbare getuigen te komen van de mishandeling. Alle getuigenverklaringen zijn mogelijk ingekleurd door het beeldmateriaal dat ie-de-reen heeft gezien. Dus Lil Kleine kan zomaar de lachende derde zijn, want na zulke negatieve media-aandacht kan strafvermindering volgen.

Ook niet strafbare vergrijpen zoals overspel en pestgedrag zijn niet veilig voor de juice channels. Yolanthe een nieuwe lover? Hop, er wordt een foto gedeeld van deze Romeo en vervolgens stromen de berichten binnen. Hij is een player, vreemdganger, you name it. Gewapend met hun telefoons verzamelt het spionnenleger – ook een soort zedenpolitie dus – gevoelig bewijsmateriaal van de BN-er in kwestie.

Iedereen houdt van een beetje gossip, maar we moeten ervoor waken dat we niet in een middeleeuwse pek-en-veren-samenleving terechtkomen. Nu zijn beroemdheden nog het slachtoffer, maar straks worden jij en ik ook in de gaten gehouden door een leger spionnen dat we zelf hebben gecreëerd en in stand houden. Daar heeft niemand zin in. We hebben allemaal geheimen, zijn niet heilig en zijn gebaat bij een beetje privacy.