Zahra Boufadiss

Hoe heurt het eigenlijk? Een lesje demonstreren voor iedereen

13 januari 2022 08:39

Ons land staat bol van de demonstraties. Niet zo gek, want anno 2022 is er voldoende om over te klagen: dakloosheid, coronapandemie en het klimaat.

Ieder weekend laten burgers hun stem horen, en terecht. En hoewel er niets mis is met de opmars van demonstraties, dat moedig ik alleen maar aan, is van gezellig koffiedrinken allang geen sprake meer.

Tussen demonstranten en de lange lat lopen de gemoederen steeds hoger op. Allerlei narigheid woekert tijdens die bijeenkomsten voort. Gelukkig is januari voor veel mensen dé maand om gedrag te veranderen, in ieder geval als ik de Dry January-cult moet geloven. Daarom lijkt het me tijd voor wat ground rules voor de betrokken partijen. Goede demonstratievoornemens, zeg maar.

Laten we beginnen bij de top. Dag burgervaders- en moeders, graag die vinger van de stopknop. Burgemeesters grepen vorig jaar namelijk veel te makkelijk naar een verbod. Te pas en te onpas werd het demonstratierecht op deze manier ingeperkt. Vaak zonder goede reden. Omdat demonstranten onvoldoende afstand konden houden, bijvoorbeeld. Of geen mondkapje wilden dragen.

Maar na twee jaar coronetteketet zijn dat echt geen valide redenen meer om zo'n groot grondrecht te beperken. In het openbaar vervoer zitten mensen ook allang niet meer op anderhalve meter. En laat ik over de huisfeestjes maar helemaal niets zeggen. Waarom zou demonstreren in de buitenlucht dan niet kunnen? Verboden leiden alleen maar tot meer ellende, zoals illegale demonstraties die uitlopen op gewelddadige confrontaties.

Geef demonstranten ruim baan! Zorg dat zij samen kunnen komen op een grote plek, waar dat op veilige afstand kan. En als mensen te dicht op elkaar staan: grijp dan niet direct in met de wapenstok.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-militair moet cel in voor trap in kruis agent bij coronademonstratie

En over die wapenstok gesproken… Beste politieagenten, ME-ers en Romeo's zonder Julia: jullie hebben een geweldsmonopolie. Maar zo'n groot recht gaat gepaard met een nog grotere verantwoordelijkheid: jullie mogen geweld gebruiken, maar niet zomaar. En het politiegeweld loopt de spuigaten uit.

Camerabeelden gaan de hele wereld over en het commentaar is niet mals. Een hoge pief bij de VN noemde het politieoptreden zelfs één van de walgelijkste gevallen van politiegeweld die hij had gezien sinds de moord op George Floyd, en een Talibanleider vroeg zich af waarom Nederland Afghanistan de maat neemt.

Natuurlijk weet ik dat mensen in uniform werken onder zware omstandigheden. En dat videobeelden in context moeten worden gezien. Maar houd je in 2022 alsjeblieft aan de basisregels: de-escaleren en niet provoceren. Eerst met de mond waarschuwen. Pas als dat niet werkt, mag je geweld gebruiken. Maar alleen als het noodzakelijk is, en als het geweld in verhouding staat tot het doel. Nooit meer geweld dan nodig is.

Als één klap volstaat, laat het daarbij. Blijf alsjeblieft uitkijken met het gebruik van wapens. Met de wapenstok alleen op armen en benen, niet op het hoofd. En gebruik de politiehond niet meer als wapen. Veel te risicovol, want Fikkie stopt niet altijd met bijten wanneer het baasje 'los' roept. Daarnaast blijft het je reinste dierenmishandeling. Kom op jongens, in 2022 moet dat toch anders kunnen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

30 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, 4 agenten gewond

Tot slot: lieve wappies, coronacritici en allround-bezorgde burgers, ik ben jullie niet vergeten. Demonstreren is awesome. Geniet ervan! Maar demonstreer te allen tijde vreedzaam. Geweld gebruiken tegen hulpverleners is abject. En bovendien niet heel slim: voor je het weet, draai je maandenlang de bak in.

Idiote galgen, fakkels en ander walgelijk geknutsel hoef ik dit jaar ook niet meer te zien. Luister naar de politie als zij zeggen dat je weg moet gaan. En laat die wannabe-legeroutfits thuis. Je bent geen veteraan, Harry. Het dragen van dat soort pakken is trouwens ook hartstikke verboden.

Demonstreren is het grootste goed in een vrije samenleving. Tijd om het ook met de bijpassende egards te behandelen. Als we ons allemaal een beetje houden aan deze goede voornemens, wordt demonstreren in 2022 mooier. En daar wordt de samenleving alleen maar beter van.