Ga naar de inhoud
Leo Lucassen

Hoogste tijd niet meer weg te kijken

Dat Max van den B., die afgelopen woensdagavond bij minister Sigrid Kaag met een fakkel voor de deur stond te schreeuwen, geestelijk in de war is, zullen weinigen ontkennen. Zo krijgt hij 's nacht berichten van God en meent hij dat Duvel een duivels bier is.

Hem als een lone wolf afdoen, zou echter een vergissing zijn. In een eerder opgenomen filmpje legt hij heel duidelijk uit hoe hij via berichten en contacten op internet de stap naar buiten heeft gezet en is gaan demonstreren tegen het coronabeleid. Daar ontmoette hij gelijkgezinden en hoort hij eindelijk ergens bij. Met z'n allen tegen de corrupte, babybloed drinkende politici, al dan niet achter de schermen bestuurd door sinistere (joodse) krachten in de persoon van Soros, Schwab, Gates of de Rothschilds.

Max, en velen met hem, zien het als een heilige plicht zich tegen de overheid te verzetten en de stem van het echte volk te vertolken. Het bedreigen van politici, journalisten en wetenschappers hoort daarbij.

Tien jaar geleden zouden we wellicht onze schouders hebben opgehaald over dergelijke complotideeën, maar nu een politieke partij met vijf zetels in de kamer deze waandenkbeelden dag in dag uit verspreidt, kan dat niet meer. Met het idee dat 'de politiek' of 'de elite' losgezongen is van 'het volk' en alleen maar zijn eigen belangen nastreeft, kiest Baudets partij bewust voor een fascistische koers, zoals historicus Daniel Knegt afgelopen zaterdag helder uitlegde.

En daar past het dreigen met tribunalen door de Kamerleden Pepijn van Houwelingen en Gideon van Meijeren, na de grote kladderadatsch, perfect in. Want dat die bijltjesdag er komt, is slechts een kwestie van tijd, zo liet Van Houwelingen zijn D66 collega Sjoerd Sjoerdsma op 17 november weten.

Tjeenk
Lees ook:
Tjeenk Willink: uitspraken FvD-Kamerlid 'hollen democratie uit'

Hugo de Jonge, Gert-Jan Segers en Jesse Klaver hebben dan ook groot gelijk door Forum als aanjager en katalysator aan te wijzen. Het is geen toeval dat de bedreiger van Kaag liet weten dat de karakterisering door Van Houwelingen, die haar in een tweet als loopjongen van het World Economic Forum (lees: wereldheerschappij, grote banken, joden) afschilderde, een extra stimulans vormde om met zijn brandende toorts voor Kaags deur te gaan staan. Van Houwelingen ontving hem nota ben zelf in de Tweede Kamer. 

En het gaat niet alleen om dit soort eenlingen. Nauw gelieerd aan Forum hebben zich paramilitaire 'Defend'-groepen georganiseerd die geen enkele moeite hebben met vernieling, belediging, opruiing en geweld tegen de politie. Net als de eveneens tegen Forum aanschurende Farmers Defence Force die in oktober 2020 bij toenmalig D66-fractievoorzitter Rob Jetten op de stoep stond.

Dat deze twee clubs zich net als de 'Weerafdeling' van de NSB en de Schutz-Abteilung van de NSDAP in de jaren afficheren als 'verdedigers' lijkt geen toeval. Het komt in beide gevallen voort uit het idee dat 'het volk' verdedigd moet worden tegen misdadige machthebbers. En ook de bedreigingen via internet kennen een hoge graad van organisatie, zo legde de Amsterdamse hoogleraar en extreemrechts deskundige Sarah de Lange onlangs bij het Oog op Morgen uit.

Zo zijn opstellers van dreigmails zich heel goed bewust van de juridische grens waarbinnen zij moeten blijven om vervolging te voorkomen.

Het is opmerkelijk dat politici – en rechtse kranten - zich nu pas onomwonden uitspreken tegen Baudet en de zijnen. De angst voor de sinds Fortuyn in de hoofden van veel politici rondwarende boze kiezer heeft lang als een rem gefunctioneerd.

Nu die er af is, is het hoog tijd dat ook onze premier zich ondubbelzinnig uitspreekt en zich opwerpt als hoeder van de democratie en de daarmee verbonden instituties, zoals de pers, de rechtspraak en de wetenschap. Want zoals de ontwikkelingen in de Verenigde Staten laten zien, vormen goede instituties alleen geen garantie voor een gezonde democratie.