Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

Stop met de discussie over het hybride werken

Met deze laatste lockdown is het duidelijker geworden dan ooit: we gaan nooit meer volledig terug naar de oude manier van werken (en wees blij). In bijna elke organisatie woedt dan ook de discussie over het hybride werken. Maar dat is de verkeerde discussie om te voeren.

"Als je het eiland wilt veroveren, verbrand dan je schepen", zei Julius Caesar bij de aankomst en aanval op Engeland zo'n 2.000 jaar geleden. Als je dat niet doet, houd je de mogelijkheid open om je terug te trekken. Door je schepen te verbranden zal je alles op alles moeten zetten om je doel te behalen. Met focus op het hybride werken blijf je op eenzelfde manier vastklampen aan de oude situatie. Maar erger nog, je verplaatst jezelf continu naar de slachtofferrol, 'vroeger was alles beter'.

Als de afgelopen jaren ons een ding hebben geleerd, dan is het wel dat de snelheid van verandering alleen maar gaat toenemen. Onze beschaving is in de afgelopen 100 jaar gegroeid van 2 naar bijna 8 miljard mensen en zal voorlopig nog wel even doorgroeien. Als je dat combineert met de techniek die zich steeds verder ontwikkelt, dan kun je er gif op innemen dat we de komende jaren nog veel meer veranderingen gaan zien.

De vraag verandert (bijvoorbeeld van vlees naar vleesvervangers), de snelheid (van 9 tot 5 naar 24/7), hoe je producten afneemt (van in de winkel, naar binnen 10 minuten thuisbezorgd), onze verwachtingen van producten (van plofkip naar Beter Leven Keurmerk) en ook waar je werkt (van grijze kantoortuin naar kleurrijk koffietentje). Allemaal zaken die direct of indirect ook op jouw (manier van) werk invloed gaan hebben. Hoe eerder je jezelf aanleert om wendbaarder te worden, des te groter de kans op overleving. En groei.

Ga dus niet bedenken hoe je zoveel mogelijk in stand kan houden. Pak de kans om het helemaal om te gooien. De schepen achter je te verbranden. Begin met een schone lei en ga van daaruit de nieuwe manier van werken ontwerpen.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: ook op langere termijn minder files door thuiswerken

Hoe dan? Laat collega's meedenken hoe ze hun werkdag het beste indelen. Houd rekening met de kinderopvang, een pakketje ophalen, sporten en dat alles het liefst buiten de files om. Dat draagt meteen bij aan een betere live/ life balance.

Bepaal samen waar je het beste aan welke klus kan werken en match tech met taak. Plan een concentratieklus thuis, overleg telefonisch lopend buiten, kleine klusjes op een flexplek of koffietentje. Leer van elkaar op kantoor of externe locatie, met online whiteboard als Miro of pen en papier. Dat samen bepalen zorgt naast flexibiliteit ook voor een gevoel van autonomie. Beide dragen bij aan een hogere motivatie en betrokkenheid.

Waar uit onderzoek voor corona bleek dat managers vooral bang waren voor minder betrokkenheid en lagere productiviteit van hun werknemers, bleek tijdens de lockdown juist dat ze werknemers moesten aanleren om minder hard en niet continu door te werken. Zet dus in op het trainen van je collega's. Geef ze de tools en inzichten om optimaal remote te kunnen werken. Richt je op structuur en duidelijke interne communicatie.

Zet daarbij het kantoor in waar deze het beste voor dient: showroom, samenkomstplek, inspiratie. Heb je dan ruimte over? Met de toegenomen vraag naar flexplekken kun je die zo weer vullen.

De grootste uitdaging is dan ook om niet krampachtig vast te houden aan de huidige locatie en de processen los te laten. Ga in plaats daarvan focussen op de gewenste uitkomst. Degene die dat het beste gaan doen, worden de uiteindelijke winnaars. Eenvoudig gezegd: loslaten wekt vertrouwen. Vertrouwen bevordert welzijn. Hogere welzijn stimuleert hogere prestaties en productiviteit. Hogere productiviteit maakt het loslaten weer makkelijker.

Laat de discussie over het hybride werken dus los en pak nu de kans om jezelf opnieuw uit te vinden.