Ga naar de inhoud
Hidde de Vries

De makkelijkste manier om beter te presteren: af en toe niets doen

Als je voor het eerst op de playa aankomt in de Black Rock Desert, word je overspoeld door een kakofonie aan kleuren, muziek, bizarre mensen (in nog bizardere outfits) en buitenaardse, veelal vuurspuwende objecten. Ondanks dat ook het Burning Man Festival een corona-pauze heeft ingelast, zal iedereen die er ooit geweest is het hele event direct weer herbeleven.

Ook ik kan mezelf nog als de dag van gisteren herinneren dat ik in 2013 voor het eerst aankwam in Gerlach (34 inwoners), het laatste stukje bewoonde wereld voordat je echt de woestijn in trekt. Ook het laatste moment dat je nog iets van bereik hebt. Daarna is er geen verbinding meer. En die bleef de daaropvolgende 7 dagen ook uit.

Waarom
Lees ook:
Waarom je beter kunt kwispelen dan klagen

Het gebrek aan socials, mail en nieuws, niet snel even iets opzoeken of onderbroken worden terwijl je midden in een gesprek zit, het zorgde voor een optimale aandacht voor dat wat er wel was. Uiteraard, op een festival als Burning Man is er ook genoeg om die digitale afleiding even volledig te vergeten.

Maar ook gesprekken worden opeens intenser, omdat je geen afleiding binnen handbereik hebt. Gezichtsuitdrukkingen gaan opvallen. Lichaamstaal wordt zichtbaar. Emoties voelbaar. Dat wat ons mens maakt. En niet alleen tijdens gesprekken, maar juist ook daarbuiten. De momenten dat je even niets om handen hebt. Die momenten van verwondering, bezinning of gewoon even helemaal niets.

Momenten van stilte

En juist die laatste momenten zijn zo essentieel voor onze groei en ontwikkeling. Juist die momenten van stilte zorgen ervoor dat we ons leer- en denkvermogen kunnen opladen, onze emoties beter kunnen verwerken, onze mentale veerkracht kunnen versterken, onze stresslevels verlagen en daarmee ook onze prestaties kunnen verbeteren.

Voor kenniswerkers biedt het thuiswerken een geweldige kans om die rust te vinden in het werk, maar in plaats daarvan is overal het aantal afleidingen in de vorm van onder andere (video)meetings juist toegenomen. Dit put ons brein alleen maar verder uit (en leidt zelfs tot meer ongelukken, omdat we ook in de auto vrolijk verder videovergaderen). We vullen letterlijk elke seconden op.

Verzekeraar
Lees ook:
Verzekeraar vreest ongelukken door videobellende forenzen

En eerlijk is eerlijk, ook ik betrap me er te vaak op dat ik te veel bezig en afgeleid ben. Het was dan ook een zegen om vorige maand samen met een collega en negen ondernemers richting de bergen te vertrekken. De telefoons werden bij vertrek ingeleverd.

Geen afleiding

We verbleven dit keer in een hele eenvoudige hut, zonder boeken, tijdschriften of andere afleiding. De dag werd gevuld met voornamelijk stiltewandelingen die tot prachtige inzichten leidden. Dat we 's avonds in een slaapzaal sliepen boeide niemand meer, want iedereen lag voor 10 uur al in dromenland.

Er was zelfs zo weinig afleiding dat de aankondiging van een van de deelnemers om een verhaal te vertellen voor het slapengaan, klonk alsof we met zijn allen een avondje bioscoop voor de boeg hadden.

Af en toe niets doen

Maar het belangrijkste is dat we allemaal, gedurende de reis, en ook daarna nog, de ruimte hadden om een heleboel zaken een plek te geven, ervaringen beter in perspectief te kunnen plaatsen, knopen konden doorhakken en vooral ook elkaar echt oprechte terugkoppeling te geven op de zaken die ons bezig hield. Ik heb in die vijf dagen stilte meer ingezien en geleerd dan welk ander trainingsprogramma ook.

Voor iedereen die dus slimmer wil gaan werken, loont het dus om minder te gaan doen. Sterker nog, af en toe helemaal niets te doen. Geen afleiding, geen input, geen vergaderingen. Vooral even niet praten. De kans is groot dat als je dan weer wat zegt, het er een stuk beter uitkomt.

Hidde de Vries is spreker en oprichter van het trainingsbureau The Recharge Company dat zich richt op vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.